pilates, vežbanje, vežbe, reformer, telo, mišići, kockice života, kockice zivota

Kako izabrati pravi način za vežbanje u mnoštu predloga? Da li da krenete na trčanje, u teretanu ili možda na pilates?

Ideja ima mnogo, ali u ovom tekstu hoćemo da vam približimo svet pilatesa. Svi smo čuli za pilates, ali da li ste ga probali?

Za vežbanje pilatesa vam je dovoljna prostirka i dobra volja. Za one koji vole vežbanje bez skakanja, bez naglih pokreta i malog intenziteta, pilates je pravo rešenje.

Pilates koristi dve važne stvari – telo i um, to je metod koji pri izvođenju vežbi koristi telo i angažuje um. Svaka vežba se izvodi preciznim pokretima i zahteva posebnu tehniku disanja. Pokreti se izvode uz sopstvenu snagu, a vežbe nekako teku, pokreti se izvode bez napora, prirodno. Da bi vežbanje bilo ispravno, potrebna je duboka koncentracija. Treba da budete osvešćeni i da imate potpunu kontrolu tela, što je i osnovna ideja osnivača ove vrste vežbanja, Pilatesa.

Pilates pokreće duboke mišiće

Pilates je način da se na nežan način aktiviraju svi mišići. Angažuje sve grupe mišića od osnovnih, do onih najmanjih i najdubljih (retko koje vežbanje može da izazove buđenje onih najdubljih mišića). Duboki mišići su oni koji drže skelet i unutrašnje organe. Jačajući ovu grupu mišića, omogućavate telu pravilan položaj tela i predstavlja jačanje tela „iznutra“. Ovim konceptom jačaju se trbušni mišići i jezgro tela, koji zapravo nose leđa i čitavo telo.

Pilates metod stalno insistira na istezanju i izduživanju kičme, koja je stub tela. Najjači oslonac su jaki mišići koji su potpora kičmi i na tome se uvek radi. Poznato je da se čovek, kako stari, vremenom sreće i sa zdravstvenim problemima: deformiteti kičme, diskushernija, išialgije. Oni nastaju, jer se vremenom oštećuje prostor međupršljenskih diskova, dolazi do njihovog trošenja i iskliznuća. Da bi se izbegli ovi opasni zdravstveni problemi, pilates upravo insistira na istezanju i izduživanju kičme. Uz pomoć istezanja mišići postaju elastični, dobijaju prirodan tonus i pilatesom poboljšavate svoju slobodu pokreta i kretanja.

Pročitajte još jedan članak o pilatesu: Pilates vežbe koje možete da radite bilo gde

Benefiti pilatesa su veliki i mogu se nabrajati kroz ceo tekst, ali najvažnije je da poboljšava fizički izgled, ali i mentalni. Uz kombinaciju vežbanja i pravilnog disanja, vremenom ćete primetiti kako mišići postaju izduženiji, oblikuje se lepa telesna linija, tonizira mišiće, pomaže razvoj uravnoteženosti, razvija disajni sistem, pomaže kod bolova u leđima. Telo postaje gipko i puno pokretljivije, sa lepo oblikovanim, vretenastim i dugim mišićima.

Pravilno izvođenje vežbi

Jedan od osnovih pravila pilatesa su da se na svaki urađeni pokret usmeri vaša puna pažnja i na tome se insistira. Ovde se posebno vodi računa o kvalitetu vežbanja, a ne o broju i serijama ponavljanja. Ovu matematiku i brojanje ostavljamo za neku drugu vrstu sporta, ali u pilatesu je važnije da se vežba izvede pravilno. Pravilnim izvođenjem vežbe dobija se veći efekat, nego da je ona urađena u većem broju ponavljanja. Uz ovo, treba dodati i pravilno disanje. Disanjem i vežbanjem dolazi do masaže unutrašnjih organa, što omogućava bolju prokrvljenost tela.

Pogledajte ideju možda se zaljubite u streličarstvo: Neću strelom da pogodim srce već metu

Vežbanje pilatesa uz spore, kontrolisane pokrete omogućava stvaranje pokreta koji teku, jedan za drugim. Ovo je zapravo i smisao pilatesa. Držeći se osnovnih pravila, ovim je mogućnost povrede svedena na minimum.

Kako je nastao pilates?

Ideju o ovom načinu vežbanja dao je H. Joseph Pilates još pre oko 100 godina. Bio je pasionirani ljubitelj savršenog izgleda tela, pa je rešenje tražio u fizičkoj snazi starih Grka i umnoj snazi istočnih naroda. Njegovo životno traganje je ono što danas zovemo Pilates. Napravio je grupu vežbi koje zahtevaju kontrolu i punu koncentraciju, vežbe koje teku u nizu. Pilates se fokusirao na jačanje stomaka i dubokom istezanju. U osnovi je osmislio 34 vežbe, koje su se vremenom širile, tako da danas imamo na stotine različitih vežbi.

Živeo je u Evropi, gde je za vreme Prvog svetskog rata bio angažovan u bolnici, pa se tu ozbiljnije počeo baviti fizičkom kulturom i sportom. Za ranjenike je smislio način kako da se brže oporave, tako što je osmislio sistem trenažera sa oprugama, koje je zakačio za krevet. Njegov način za oporavak je bio puno uspešniji i brži od klasičnog, tako da je uspešno primenjivan. Ovaj sistem opruga je danas osnova za pilates vežbanje koje se radi na trenažerima, „reformeru“ i „stolici“.

Posle rata vratio se u rodnu Nemačku, gde je radio sa ljudima bliskim u oblasti kulture pokreta i savremenog plesa. U to vreme, dobio je ponudu da radi sa vojskom Nemačke, što mu se nije dopalo. Ovo je bila i jedna od njegovih prekretnica, gde je odlučio da napusti zemlju i emigrirao je u Ameriku. Ovde je otvorio svoju prvu zvaničnu školu, koja je sa velikim uspehom primljena kod plesača i baletana, a kasnije i kod puno šireg kruga vežbača.

Sve ostalo je istorija i njegov razvoj kao istinskog zaljubljenika u vežbanje, danas nam je doneo vežbe koje zovemo Pilates.

Nadam se da se uskoro vidimo na nekom času pilatesa, tvoje Kockice života

 

Izvor slika: https://stocksnap.io/, https://www.needpix.com/

Spread the love
  •  
  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •