Streličarstvo, kockice života, kockice zivota

Možda mislite na ljubav, ali ne!! U ovom tekstu pišemo o ….streličarstvu.

Pišemo o sportu, o „belom sportu“, koji je bez razloga zapostavljen i danas ne posebno popularan. Nekada su luk i strela bili moćno oružje kojim se branila čast, branila teritorija, koristili su se za lov, a danas  su luk i strela u službi sporta i koriste se kao razonoda i hobi.

Odavno sam htela da probam da gadjam lukom i strelom (to nema veze sa time što sam strelac u horoskopu :-)), pa me je put naneo do Mokrina. Nije bilo slučajno, jer odavno želim da vidim Mokrin House i sada kada se ukazala prilika da spojim dve lepe stvari i upakujem ih u jedan dan, zašto da ne!!

streličarstvo, sport, luk, strela, olimpijska disciplina, kockice života, kockice zivota
čas streličarstva

Dan je bio savršen za ovu akciju. Sunčan, lep, prolećni dan koji sam provela u vojvodjanskom Mokrinu.

streličarstvo, sport, luk, strela, olimpijska disciplina, kockice života, kockice zivota
pravac meta

 

Čas streličarstva je zamišljen kao otvoren čas za sve, i svi oni koji su bili tu mogli su da se oprobaju kako im u ruci leži luk i strela i da gadjaju. Pogoditi metu je bilo ok, a pogoditi središte mete uspeh. Otvoreni čas je organizovao Streličarski klub Kentaur iz Kikinde. Priznajem da je novo iskustvo prijalo i uživala sam u divnoj nedelji.

 

 

 

 

Ukoliko želite da pogledate šta se sve krije u Mokrin housu pročitajte tekst: Mokrin u Vojvodini u kome se krije Mokrin house

streličarstvo, sport, luk, strela, olimpijska disciplina, kockice života, kockice zivota
arhitektura
streličarstvo, sport, luk, strela, olimpijska disciplina, kockice života, kockice zivota
igra forme

Luk i strela kroz vreme

Kada se počeo koristiti luk i strela teško je odrediti. Crteži u pećinama i ostaci kamenih vrhova su svedoci da je čovek još odavno spoznao snagu streličarstva i koristio je da bi sebi pomogao. Kako se čovek razvijao, tako je i tehniku pravljenja luka i strele unapredjivao. Na osnovu različitih oblika, materijala i načina pravljenja luka i strele može sa sigurnošću da se odredi narod odakle potiče i period kada je oprema napravljena. Najveštiji su bili Mongoli i Turci, a način koji su oni koristili za izradu se i danas koristi kod moderne streličarske opreme.

U Evropi su najbolji bili Englezi koji su razvili upotrebu luka i strele do savršenstva, do nivoa umetnosti. Koristili su jake tisove lukove, koji su ispaljivali strele na veliku udaljenost i sa takvom jačinom, da su strele probijale oklope vitezova. Najpoznatiji je engleski dugi luk – longbow, koji je bio dugačak i do dva metra.

Na našem podnevlju, sreličarstvo je bilo razvijeno u srednjem veku, o čemu svedoče i zapisi da se još tada održavao turnir. Svoju veštinu su pokazivali za vreme svetkovina kod zidina kalemegdanske tvrđave za Uskrs, Vidovdan i Sv. Petku.

Luk i strela danas

Pronalaskom vatrenog oružja, veština rukovanjem lukom i strelom polako zamire. Civilizacija i vreme čine svoje, tako da nekada vojna veština, danas je streličarstvo postalo sportska veština. U duhu sporta razvija se ljubav prema luku i streli kroz školu streličarstva. Ljubitelji ovog sporta okupljaju se i takmiče samo radi zabave. Takmičarski duh nije samo protiv protivnika ili boljeg rezulatata, jer svaki istinski ljubitelj streličarstva je pre svega u borbi sa samim sobom. Želi da nadmaši sebe i pobije svoje najbolje rezultate. Svakom takmičaru treba jaka fizička i mentalna snaga. Streličarstvo je sport koji zahteva smirenost, strpljenje, upornost i koncentraciju. Da bi se pogodio cilj, luk ne sme biti ni previše ni premalo zategnut, disanje mora biti u ritmu sa pokretom, a oko i ruka mirni. Čovek treba da je miran i staložen, a istrajnim radom dolaze rezultati.

Danas se takmičenje i treniranje deli na osnovu vrste luka koji se koristi. Napravljene su tri divizije koje se medjusobno ne takmiče. Takmičenja se održavaju na otvorenom i zatvorenom prostoru, postoje određene distance, dimenzije mete i broj strela koje se ispaljuju.

Možda će vas ovaj tekst zagolicati i pronadjite streličarski klub u vašem mestu i oprobajte se.

Nek strela ide direktno u centar, vaše Kockice života

Spread the love
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •