Kada smo pravili pre neki dan paštetu od soje, shvatili smo da još uvek nismo spomenuli soju. Iako je u našoj kući često korišćena namirnica, ovde je nekako nepravedno zapostavljena. Sada ispravljamo to.
Soja je poreklom iz Kine i pored pirinča, pšenice, ječma i prosa, ona je jedna od glavnih useva koji su značajno doprineli opstanku kineske civilizacije. U zrnu soje nalazi se između 35 i 40% proteina i oko 20% ulja, što ga čini povoljnom sirovinom za ishranu ljudi i životinja. Proteini soje sadrže sve esencijalne aminokiseline u dovoljnoj količini tako da prerađevine od soje predstavljaju kvalitetnu hranu.
Soja je posebno zastupljena u vegetarijanskoj ishrani jer je bogata proteinima.
Pojavljivala su se oprečna mišljenja o uticaju soje na organizam, ali većina stručnjaka će vam reći da je konzumiranje soje u izbalansiranoj ishrani odlično. Kao što je važno u svemu, tako i u konzumiranju soje, uravnotežena ishrana ne može biti štetna po vaš organizam.
Potrebni sastojci za paštetu:
- 250 g soje u zrnu
- 50 g biljnog maslaca
- 2-3 kašike delikatesnog kvasca
- 1 kašikica crvene mlevene paprike (slatke)
- Seckan peršunov list
- Maslinovo ulje
- Morska i začinska so po ukusu
Postupak pripreme:
Soju je potrebno prethodnu noć ostaviti da odstoji potopljena u vodi, pa je tek sutradan koristiti. Skuvajte je u slanoj vodi. Dok se kuva, možete po želji dodati lovorov list i kim, ili neki drugi začin koji volite da konzumirate. Kada se ohladi dodati so, maslinovo ulje, crvenu papriku, maslac, kvasac i peršunov list.
Sve to dobro samleti i izmiksati dok se ne sjedini i dok ne dobijete glatku smesu za mazanje. Ova pašteta ide odlično uz integralni hleb i salatu.
Uvrstite u vašu kuhinju zdravu alternativu i vaše telo i organizam će vam biti zahvalni.
Obavezno probajte integralni hleb: Integralni hleb po mom – tvom ukusu
Prijatno vam žele Kockice
Izvor:
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D1%98%D0%B0