Vegetarijanska ishrana, saveti vege, kockice zivota

Ljudi se često iščuđavaju pri pomenu vegetarijanske ishrane i mišljenja su da je potrebno puno odricanja i komplikovane pripreme hrane. U ovom tekstu otkrićemo vam neke od trikova kojima se služe vegetarijanci, a koji i vama mogu koristiti.

Pročitajte šaljiv osvrt na kulinarski ring: Ćevapi u ringu sa patlidžanom – Vege&Vegan zanima vas ishod?

Kuzu prah

Kuzu prah

Ono na šta su naši ljudi navikli jeste zaprška, gusti sos, pa je često pitanje kako oni koji su na vegetarijanskoj ishrani to postižu? Sa čim zgusnu jelo i razne sosove? Tajna je u kuzu prahu. Kuzu prah se rastopi u malo vode i dodaje kuvanim jelima, sosu, umaku, jer može da napravi konzistenciju koja je potrebna. Ne znam da li ste upoznati sa ovim prahom i da li znate da je kuzu biljka iz porodice mahunarki koja potiče iz Japana? Beli skrob iz korena kuzua od davnina se ceni kao hrana, ali i lek u Japanu.

Napunite zamrzivač povrćem

Ukoliko ste danas bili u gužvi i niste stigli da pripremite obrok, nije problem. Trenutno marketi imaju široku ponudu smrznutog povrća, raznih mikseva koji se pripremaju za desetak minuta. To je dovelo do toga da priprema vegetarijanskog jela nije nikakav bauk, jer je značajno skraćeno vreme pripreme obroka. Takođe, ne morate biti posebno kulinarsko nadareni. Jedini trik je da ste pri prethodnoj nabavci napunili zamrzivač.

Luk kao osnova svega

S obzirom da je povrće na tanjiru vegetarijanaca, moglo bi se reći da je luk/praziluk osnova svega. Kao i u tradicionalnoj kuhinji, tako i kod vegetarijanaca BEZ LUKA SE NE MOŽE 😉

Za ljubitelje sira

Tofu sir

Oni koji vole sir i ne mogu da zamisle obrok bez njega mogu da odahnu, jer vegetarijanska ishrana nudi opcije. Biljni sir može upotpuniti ukus gotovo svakog jela, a za one koji ne konzumiraju biljni sir tofu je odličan izbor. Bogata proteinska bomba, a prilagodljiva svakom ukusu, samo je važno znati sa kojim začinima i marinadama mešati tofu sir.

Spas je u semenkama

Ukoliko vam se učini obrok „tanak“ i da vam fale sastojci, rešenje može biti u dodavanju semenki. Kod nas se na policama uvek nalaze semenke (suncokret, golica..), pa često praktikujemo da ih koristimo pri spremanju jela.

Razni puteri i namazi

Takođe, ukoliko želimo da pojačamo ukus nekog preliva ili umaka uvek dodamo kašičicu putera. Kao što su semenke neizostavne u našoj kuhinji, tako su i puteri: od susama (tahini), badema, oraha, kikirikija..

Namazi i puteri

Zamena za jaje

Brojni recepti sadrže jaja i ukoliko ih želite zameniti to možete učiniti na par načina. Ipak, vodite se time da zamena za jaja može promeniti i ukus jela, kao i da nije isto zameniti 1 jaje i zameniti 10 jaja u receptu. Neke od zamena su mleveni lan u kombinaciji sa toplom vodom (1 jaje = 1 kašika mlevenog lana i 2-3 kašike tople vode), kao i sirće (1 jaje = 2 kašike sirćeta rastvorenog u pola šolje vode). Mi smo do sada koristili mleveni lan, dobro ga promešati u vodi, sačekati oko 10 minuta a zatim koristiti. Pri pravljenju musake, ćufti, burgera, jaja možete zameniti kukuruznim skrobom, prezlama ili pire krompirom u prahu. 

Kombinovanje namirnica i nezaobilazni začini

Nemojte se ustručavati od kombinovanja namirnica, jer je važno da vaš jelovnik prilagodite vašem organizmu. Mi smo mišljenja da nema pravila koja su unificirana i zacrtana, sve je promenljivo i što je najvažnije prilagodljivo vama.

Takođe, nemojte se strogo držati recepta, već pri pripremanju obroka koristite one začine koje inače preferirate. Naravno, ako volite da eksperimentišete, pružite šansu novim začinima i iznenadićete se kakvu novu čulnu notu začini mogu dati vašem jelu.

Ima trikova još, ali o tome ćemo u nekom drugom članku, pratite nas. Ovo je sasvim dovoljno da znate za sada, a kada krenete u vegetarijansko kulinarstvo otkrićete još mnogo korisnih saveta i trikova.

Prijatno uz Kockice i podelite sa nama nova saznanja, uvek smo otvoreni da isprobamo nove a korisne stvari.

Pronađite recept za vas: Potaž od bundeve da ugreje jesenje dane

 

Slike izvor: Yandex, Pixabay

Spread the love
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •