ishrana beba,čvrsta hrana kod beba,kockice zivota,kockice života

Kod uvođenja novih namirnica u bebinu ishranu, odnosno kod prelaska bebe na čvrstu hranu treba biti posebno obazriv i pažljiv. Bebe mogu imati različite reakcije na pojedine namirnice.

Način na koji se uvodi nova namirnica

Kako biste se uverili da vaša beba nije alergična na nove ukuse koje uvodite, osnovno pravilo je da se svaka nova namirnica uvodi u bebin jelovnik posebno i to tri dana uzastopce. Ukoliko vaša beba odlično reaguje na novu namirnicu i nema nikakvih reakcija nakon ta tri dana, slobodno možete nastaviti sa konzumiranjem iste.

Tek nakon toga, bebin stomačić je spreman za nove ukuse i uvođenje nove namirnice.

Važna stvar za sve mame: Sterilizacija bebinih flašica i pribora za jelo

Pripremanje hrane za bebe

Ima nekoliko načina da pripremite hranu za vaše bebice i preporuka je da se kuva na pari. Razlog za to je da bi se očuvale sve nutritivne vrednosti koje voće ili povrće sadrži. Ukoliko nemate aparat za kuvanje na pari, možete i iznad šerpe u koju ste usuli vodu staviti metalnu rešetku i na njoj pripremiti obrok. Kuvanje na pari je pogodno za povrće koje je osetljivo i čije je vreme pripreme kratko.

Ukoliko se odlučite za standardno kuvanje voća i povrća u šerpici na ringli, treba da vodite računa o par stvari. Voće i povrće koje kuvate prelijete sa onoliko vode da ga tek prekrije. Nemojte napraviti grešku kao što smo mi na početku pa uliti previše vode. Sve savete koje dobijate vezano za pripremu hrane za vaše mališane dobro saslušajte, a šta ćete od toga usvojiti, ostaje na vama.

Kad se završi kuvanje namirnice (vodite računa da ne preterate i ne prekuvate povrće), procedite je ali ostavite toliko tečnosti da možete dobro da ispasirate i napravite kašicu.

Kašicu možete ispasirati uz pomoć štapnog miksera, blendera ili ručno. Na početku novog režima ishrane, važno vam je da sve teče glatko, da bebica prihvata hranu i da nema odbijanja. Stoga vam savetujemo da pripremljenu hranu što bolje ispasirate, kako ne bi bilo grudvica i da bi beba bolje prihvatila da je jede.

Šta ako beba odbija hranu?

Ukoliko niste od onih srećnica čija beba odmah prihvati nove ukuse, nemojte očajavati. Kao što smo i rekli sve bebice se razlikuju i treba im dati prostora da se naviknu na novine. Zato se i nemojte porediti sa drugim mamama i tražiti da se vaše bebe prate u istom ritmu. Ako je ishod bio negativan, ostanite smireni i pokušajte za par dana ponovo.

Možete se iznenaditi kako je beba sad prihvatila istu namirnicu koju je samo pre par dana odbijala.

Takođe, pokušajte da hrana bude u što tečnijem stanju, bez grudvica.

Još jedan dobar savet za mame je da pomešate namirnicu sa malo svog mleka, ukoliko ste ostavljali zamrznute zalihe.

Doba dana kada uvoditi hranu?

Što se tiče određenog doba dana kada biste trebali da počnete sa uvođenjem novih namirnica, naš savet vam je da se ne držite striktno preporuka pedijatra ili patronažnih sestara. Razlog je samo to da ukoliko nailazite na odbojnost bebe prema novoj hrani, onda birajte doba dana kada je bebica raspoložena, vesela i kada je izvesnije da će hteti da proba nešto novo.

Suludo je strogo se držati da kašica mora biti npr. u 11h ako je bebin ritam tad određen za spavanje, pa je beba nervozna, ljuta i nikako nije raspoložena za bilo kakve novine. Kasnije, kad prihvati hranu, lako ćete uobročiti bebu.

Zato osluškujte svoju bebu, prilagodite novine njenom dnevnom ritmu i uživajte u zajedničkim trenucima koji dolaze. Uvođenje čvrste hrane ne mora biti opterećenje za mame, već jedno novo poglavlje u vašem zajedničkom životu koje zajedno otvarate.

Od srca za vas Kockice Života

Mame, važno je kako negujete vašu bebicu: Iskoristite prirodu – napravite bebi ulje za negu kože

 

Photo izvor:

https://yandex.com/images/

Spread the love
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •