nega bebine kože, bebi ulje, kockice zivota, kockice života, nega bebe

Nega bebine kože u prvim mesecima života

Bebina koža je posebno osetljiva u prvim danima, pa i mesecima života, tako da je njena svakodnevna nega često veliki problem za novopečene roditelje. Na koji način je negovati, sa kojim preparatima, koliko često? Sve su to pitanja na koja roditelji pokušavaju da dobiju adekvatne odgovore.

Naravno, u tome im na ruku ne ide ni činjenica da se stavovi po pitanju toga dosta razlikuju i da se praksa menja. Ono što je bila preporuka pre godinu dana, ne mora da znači da je i sada. Tako da kada treba da primenite ono znanje koje ste stekli npr. sa prvim detetom, ostanete zatečeni sa savetima da to i to nikako ne činite. Pa se zapitate da li je moguće da ste toliko grešaka napravili?

Sve je u redu, svi smo to prošli, mislim na nas kojima to nije prvo dete.

Skrivene opasnosti kupovnih preparata za negu bebine kože

S obzirom da smo pobornici prirodnih preparata i protiv smo bilo čega invazivnog za bebu, navešćemo vam ovde kako možete sami pripremiti ulje i obradovati bebinu nežnu kožu. Takođe, pokušaćemo da vam približimo svojstva ulja i kako se ponašaju u dodiru sa kožom.

Ne mislimo nikog da ubeđujemo šta da koristi, jer smo stava da svaki roditelj zna najbolje šta je za njegovu bebu pravi izbor. O kupovnim proizvodima nećemo pisati, jer sa tim proizvodima možete da se upoznate ukoliko iščitate deklaracije. Dobro pročitajte šta je navedeno na poleđini svakog proizvoda sa kojim ćete negovati vašu bebu.  Videćete da neki proizvodi sadrže sastojke koji su izuzetno štetni kako za kožu, tako i za opšte zdravlje organizma. Navešćemo ovde neke od njih i to one koje se najčešće pojavljuju:

 • Formaldehid jedan od najčešćih, najštetnijih konzervansa i njegova dugotrajna upotreba može dovesti do iritacija i promena na koži bebe.
 • Parabeni (methil, propil, butil, etil) – o parabenima se dosta zna, jer se često priča o njima. To su naftni derivati i poznati kozmetički konzervansi. Brojna istraživanja pokazala su da mogu da budu uzrok iritacije kože, kao i ozbiljnijih bolesti.
 • 4 dioksanom – vrlo perfidno proizvođači sakriju ovaj sastojak, jer je nusprodukt etilen oksida, koji je kancerogen. Važno je da izbegavate sve proizvode koji u svom nastavku imaju „eth“.
 • Rafinirana ulja – biljna ulja rafinisanjem gube sva lekovita svojstva, vitamine i minerale. Nisu pogodna za bebinu kožu, jer kad se duže koriste, zatvaraju pore i pružaju samo prividnu glatkoću.
 • Mineralna ulja – često korišćena za negu bebine kože i najpoznatije je ulje za bebe. Potrebno ih je izbegavati, jer zatvaraju pore i isušuju kožu.

Detaljnije informacije o štetnosti ovih supstanci podelićemo sa vama u članku koji ćemo posvetiti samo čitanju deklaracija na proizvodima. Sada da se vratimo na prirodnu negu kože.

Šta je najbolje za moju bebu?

Prirodno je da koža ima svojstvo da se sama brani od raznih nečistoća. Ipak, bebina koža na početku nema još uvek u potpunosti razvijen taj odbrambeni mehanizam i zbog toga može biti osetljivija nego naša koža. Na površini kože formira se zaštitni sloj štiteći bebin organizam i održavajući njenu pH vrednost.

Patronažne sestre, kao i pedijatri kod kojih vodite svoje dete imaju različite stavove po pitanju koliko često je potrebno kupati bebu. Sećam se da su nama govorili da nema potrebe svaki dan opterećivati bebinu kožu sa kupkama, kako joj ne bi narušili pH vrednost, dok je bilo i zagovornika svakodnevnog kupanja.

Moram priznati, da kad smo se mi našli u toj situaciji, bili smo zaista zbunjeni roditelji. Nekako kod nas tad još uvek nije bila probuđena svest o prirodnim proizvodima i koliko su oni bolji kako za bebu, tako i za nas. Nega bebine kože zasnivala se na svakodnevnom kupanju vodom, a onda svaki drugi, treći dan sa nekom kupkom. Sada, kada nam mlađe dete ima problema sa kožom koja je suva i sklona ekcemima, shvatam važnost prirode. I naravno, žao mi je što nisam ranije čitala o ovim stvarima i malo bolje se edukovala na tu temu.

Bilo koje biljno ulje mnogo je delotvornije i hranljivije za kožu u poređenju sa mineralnim uljima. Biljne sastojke naše telo prepoznaje i koristi se njima kao hranom ili lekom, a sve one stvari koje su stvorene da bi oponašale prirodne nemaju tu vrednost. Zato ništa ni ne može da se poredi sa pravim biljnim uljima.

Napravite bebi ulje u „kućnoj radionici“

Ulje lavande

Ulje za negu bebine kože možete i sami napraviti u svojoj „kućnoj radionici“ sa svega par sastojaka. Mi ćemo vam dati predlog za jedno blago bebino ulje, koje prija njenoj koži.

Potrebno je:

 • 100ml suncokretovog ulja
 • 2 kapi eteričnog ulja prave lavande
 • 3 kapi eteričnog ulja mandarine

Postupak:

Sve sastojke ulijte u staklenu bočicu sa raspršivačem i dobro promućkajte. Raspršivač ili pumpica pomoći će vam da nanesete ulje jednom rukom dok drugom držite bebu.

Kako bi bili upućeni u ono što stavljate na bebinu kožu (što treba uvek da vam je prioritet), iznećemo par činjenica o svojstvima sastojaka koje smo koristili.

 • Suncokretovo ulje je potcenjeno, a zapravo vrhunsko ulje za negu kože koje se brzo i lako upija. Njegovo protivupalno delovanje izuzetno je jako. Idealno je za prvu negu beba.
 • Ulje prave lavande deluje smirujuće i idealno je za negu osetljive kože, uboda, opekotina i manjih ranica. Dovoljno je nežno za negu malih beba.
 • Ulje od mandarine je najnežnije citrusno ulje i pogodno je za negu osetljive i dečije kože.

Ovo je sve što bebi treba za početak, kao i kasnije starijem detetu za negu kože. Takođe, ovim uljem koje ste sami napravili, možete negovati pelensko područje i ostatak tela. Dodajte ga u vodu pri kupanju, masirajte trbuščić bebici. Ukoliko se pojavi bebi temenjača, odličan je prirodan preparat za te probleme.

Više o onome što vas čeka sa prinovom možete pročitati na sledećem linku OVDE.

Važan je kvalitet i način nanošenja ulja

Prirodno ulje za negu bebine kože

Što se tiče korišćenja ulja za negu bebine kože, treba da znate da je jako važno kakvog je kvaliteta ulje i kako ga nanosimo. Kako bi bila korisna, ulja moraju biti prirodna i kvalitetna. Organski uzgojena, hladno presovana biljna ulja osnova su prirodne kozmetike. Nema posebne razlike između ulja namenjenih ishrani i kozmetičkih ulja, pa ako u trgovini naiđete na hladno presovano maslinovo, suncokretovo ili neko treće ulje, slobodno ga uzmite. Na žalost, većina biljnih ulja koja se danas koriste u kozmetici i ishrani je rafinirana, čime se gubi njegova vrednost.

Kod nanošenja ulja važna je količina i način na koji se nanosi. Ulje nanosimo na telo tako da ga prvo  stavimo na dlanove i njima natapkamo jedan deo tela (npr. stomak), a zatim razmažemo. Nije preporučljivo da se preteruje sa količinom i naš predlog je da uvek prvo probate sa 1 kapi, da bi se uverili da vaša beba dobro podnosi to ulje, odnosno da nema reakcija na njenoj koži.

Primetićete razliku u bebinoj koži već posle prvog korišćenja, jer će ona biti mekana i baršunasta, baš onakva kakva i treba da bude. Dobro je poznato koliko bebe vole masažu i to je jedna od aktivnosti u kojoj podjednako uživaju i beba i mama. Stoga, nemojte propustiti tu bliskost i maženje sa svojom bebicom uz prirodno ulje koje odlično prijanja bebinoj koži.

Cilj nam je da vam sa ovim tekstovima približimo ono što vam priroda pruža i što vam je na dohvat ruke, a lako možete da iskoristite. Stoga nas pratite i očekujte još tekstova o prirodnoj nezi bebine kože, sledeće teme su prirodni balzam i puder.

Samo prirodno za nežnu kožu vaše bebice.

 

Vaše Kockice

 

 

Slike izvori:

https://www.pexels.com/photo/selective-focus-photo-of-bottle-with-cork-lid-932577/

https://www.flickr.com/

Spread the love
 •  
 • 13
 •  
 •  
 •  
 •  
 •