Cikorija - zdravlje u šoljici kafe
Ukoliko vam je važno zdravlje, a kafa se svako jutro nalazi na vašem stolu, onda je cikorija odlična opcija. Ukus je veoma sličan regularnoj kafi, a prednost je što cikorija ne sadrži kofein, pa se sa njenom konzumacijom apeluje na zdraviji stil života.
Ispijanje cikorije je ranije bila lepa navika, ali je marketing učinio svoje i luksuzno upakovana i moderna roba - kafa je potisnula zdravu hranu i stavila cikoriju u drugi plan. Upitajte vaše roditelje da li znaju za Divkinu cikoriju i iznenadićete se potvrdnim odgovorom. Iznećemo vam neke od zanimljivosti vezano za ovu lekovitu biljku.
Cikorija je jedna od najstarijih zabeleženih vrsta biljaka i njenu lekovitost su priznavali još stari Grci, Rimljani i Egipćani, zbog čega su je uzgajali. Znalo se da ona utiče na imunitet, čisti telo od otrova kao i da je odlična za organe za varenje. Kasnije, cikoriju su uzgajali monasi u Evropi, doneta je u Severnu Ameriku 1700.godine i bila je popularna zamena za kafu ili sastojak kafe u Francuskoj od oko 1800.godine.
Cikorija (Cichorium intybus) je divlja višegodišnja samonikla biljka koja raste kao korov. Na vrhu stabla su cvetovi plave, ružičaste ili bele boje. Koren je vretenast i dubok, suši se, melje i od njega se pravi napitak. Ukoliko se isecka na komadiće koristi se za čaj, a može se jesti i sirov kao dodatak salatama.
Cikorija se uglavnom koristi u narodnoj medicini i na prvom mestu spominje se blagotvorno dejstvo na sistem organa za varenje. Lečenje gastritisa, kolitisa, kao i za porast apetita pošto sadrži gorke materije. Pomaže pri oboljenju jetre, jača je kao i želudac, pomaže varenje hrane i sastavni je deo mešavina za prolećno čišćenje organizma. Podstiče telo da se oslobodi otrova, pojačava lučenje žuči kao i izbacivanje vode iz tela. Tako olakšava proces eliminacije otrova preko mokraće i creva. Cikorija čisti slezinu, kao i krv. Cikorija zdravlje čini sveobuhvatno boljim.
Koren cikorije je bogat polifenolima, koji su antioksidansi. Na taj način se njenom konzumacijom pospešuje izbacivanje otrova iz tela i čiste svi naši organi, što podstiče rad našeg imunog sistema.
Važno je napomenuti da je cikorija pogodna za ishranu dijabetičara. Koren ne sadrži skrob, već inulin i na taj način ne utiče na porast nivoa šećera u krvi.
Delotvorna dejstva cikorije
Cikorija pomaže kod probavnih problema – sadrži inulin, moćan probiotik i tako se bori protiv niza crevnih i probavnih problema (želudačna kiselina, probavne smetnje i žgaravice). Zbog toga što sadrži vlakna i vitamine, ima uticaj na pravilnu peristaltiku creva kao i na lučenje želudačnog soka. Oligofruktoza iz nje doprinosi uspostavljanju ravnoteže crevne mikroflore. Tako utiče na savršeno funkcionisanje debelog creva i sprečava pojavu zatvora.
Cikorija pomaže kod bolesti srca - dokazano je da inulin smanjuje nivo " lošeg" holesterola. LDL holesterol kao jedan od glavnih uzroka visokog krvnog pritiska, povećava rizik od srčanog i moždanog udara.
Smanjuje bolove uzrokane artritisom - istraživanja ukazuju da cikorija ima značajna anti-upalna svojstva. Stoga se ova biljka koristi kao tradicionalni lek za artritis, a koristi se i kao protivupalno sredstvo i za bolove u mišićima.
Cikorija pomaže kod mršavljenja – ima pozitivan uticaj na metabolizam i sadrži prirodna vlakna koja pomažu u kontrolisanju težine i gubitku viška kilograma. Zbog sadržaja oligofruktoze suzbija apetit i pruža osećaj sitosti pa tako smanjuje unos kalorija.
Pomaže kod anksioznosti i stresa - cikorija ima svojstva sedativa koja mogu smanjiti napetost i smiriti um, koristi se kod problema sa spavanjem, oslobađa od stresa.
Koren cikorije
Naravno, kao što treba biti umeren sa konzumacijom bilo koje vrste namirnice, tako je i sa cikorijom. Više o neželjenim dejstvima i njenom prekomernom korišćenju u narednom članku.
Pročitajte kako možete pripremiti zdrav doručak i to za 5 minuta : Energetska bomba za dobro jutro
Vaše Kockice
Slike izvori:
https://pixabay.com/en/users/veerasantinithi-6722948/