Pri samom pomenu tahinija, asocijacija je na humus. To i ima smisla, uzimajući u obzir da je tahini – pasta od susama upravo jedan od glavnih sastojaka humusa.
Probajte naš recept za humus: Humus – Bliski istok u vašoj kuhinji
Tahini je namaz od susama. Koristi se u pripremanju mnogih jela, ali se takođe može koristiti i kao samostalni zdravi namaz.
Izuzetno je hranljiv, pa je to i jedan od razloga zašto je uvršten u mnoge kuhinje i recepte. Odličan je izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma. Što se tiče vitamina, spomenućemo vitamine B kompleksa i vitamin E.
Tahini je pun esencijalnih masnih kiselina (omega 3 i omega 6), kao i proteina, zbog čega je izuzetno važan u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani. Trenutno se dosta priča o alkalnim namirnicama i treba znati da ima visoku pH vrednost, tako da alkalizira organizam i neutrališe uticaj kiselosti pojedinih namirnica.
Potrebni sastojci za tahini:
- 200g susama
- 20-30g maslinovog ulja
- so po ukusu
Način pripreme
Susam se u tiganju stavi na blagu vatru dok ne dobije zlatno braon boju. Trudite se da ne dozvolite da vam pregori, stoga ga stalno mešajte.
U blenderu samleti susam dok ne počne da se lepi na stranice suda, što je pokazatelj da je dobro umućen. Dodati maslinovo ulje i dobro promešati i sjediniti sve u homogenu masu.
Potrebno je posoliti po želji i čuvati u frižideru.
Recept za zdrav hleb morate probati: Hleb po mom – tvom ukusu.
Prijatno uz Kockice
Photo izvor: