Boranija je povrće koje smo kao mali jeli na neki način pod „prisilom“, odnosno pod maminim nadzorom kako ne bi završila preko terase 😉
Tek je kasnije spontano došla u naš dnevni jelovnik i uspeli smo da je zavolimo. Sada, kada je ljubav obostrana, uživamo da je spremamo na sve načine i kao prilog i kao glavno jelo.
U ovom receptu predstavićemo vam jedan od načina pripreme boranije, koja može da se služi kako topla, tako i hladna. Takođe, u zavisnosti da li se služi uz nešto, uvek je pogodna kao lagana večera ili obilan ručak.
Pogledajte predlog za zdrav obrok: Kako da zdravlje napuni vašu kašiku – Čorba od sočiva
Potrebne namirnice:
- Boranija (3 šolje)
- Maslinovo ulje (1 supena kašika)
- Beli luk (2 češnja, očišćena i iseckana)
- Koren đumbira (po ukusu)
- Susamovo ulje (1 kafena kašikica)
- Soja sos (2 supene kašike, ali prilagodite vašem ukusu)
Zagrejte se u ovim hladnim danima: Zavirite u tanjir zdravlja – topla paradajz čorbica gluten free
Postupak pripreme:
Boraniju operite i pripremite je za upotrebu. Kuvajte je na pari kratko, svega 4 – 5 minuta. Za to vreme, zagrejte maslinovo i susamovo ulje i dodajte im luk. Mešajte stalno, sve dok luk ne poprimi zlatkastu boju (2-3 minute).
Pomešajte đumbir i soja sos i tu mešavinu dodajte u šerpicu koja je na šporetu i u kojoj je maslinovo ulje na vatri. Vodite računa da je potrebno stalno mešanje. Nakon 2 – 3 minute, odnosno kada ispari tečnost, skinuti sa šporeta i preliti po boraniji.
Ostaviti par trenutaka kako bi se svi ukusi izmešali i kako bi orijent preuzeo primat.
Nadamo se da ćete isprobati ovaj recept i obavezno nam javite utiske.
Prijatno uz Kockice
Izvor slike: Yandex
Izvor: Wholefoods Cookbook, Nicola Graimes