Sočivo je namirnica koja je značajna za celokupno zdravlje našeg organizma. Ono je izuzetno bogato biljnim proteinima, kao i ugljenim hidratima koji se postepeno ispuštaju u krv, čime se postiže dugotrajan osećaj sitosti.
Baš zbog visokog procenta proteina, često je zastupljena u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani.
Ovaj recept može da obraduje i sve one koji su na bezglutenskoj ishrani.
Potrebni sastojci za čorbu:
- 200 g sočiva
- 1 šargarepa (iseckana)
- 1 čen belog luka (usitnjen)
- 2 kašike ulja
- suvi biljni začini (po ukusu)
- so
- biber
Način pripreme:
Sočivo je potrebno ostaviti prethodnu noć da odstoji u vodi. Trenutno nailazimo na razne preporuke da li ili ne potapati, ali mi se trudimo da to uvek ispoštujemo. Dobro ga isprati i staviti u šerpu da se kuva, preliti vodom i poklopiti. Pazite da se zrna ne raskuvaju, kuvati oko 45 minuta. Kada voda počne da vri, smanjiti vatru.
Kad se pravi potaž, caka je da se prvo na malo ulja izdinsta luk, doda šargarepa, pa tek zatim voda i svo povrće koje će se kasnije izblendati da se dobije željena struktura.
Ovaj put nećemo praviti potaž, nego ćemo se počastiti sa bistrom čorbicom od sočiva. Prodinstajte luk na malo ulja, dodajte šargarepu, malo vode i mešajte. Kad luk pusti miris i požuti skloniti sa vatre. Dodati tome skuvano sočivo, kao i vodu u kojoj je kuvano. Sve dobro izmešati i služiti toplo.
Do sledećeg kulinarskog predloga, vaše Kockice
Pročitajte: Potaž od više vrsta pečuraka i karfiola
Photo izvor: