Za FOKAČU smo prvi put čuli od divne Katarine Stojković i s obzirom na to da doručak najčešće nosimo od kuće i pripremamo svaki dan obroke, odmah smo odlučili da isprobamo recept. Već smo utanjili sa idejama za doručak, tako da su novi predlozi uvek dobrodošli.
Pošto izbegavamo kvasac, prilagodili smo recept našim potrebama. Možda vam se ne dopadne kako sve izgleda bez tog sastojka, ali mi smo navikli na peciva bez kvasca, tako da je fokača u našoj režiji bila baš po našem ukusu.
Ipak, za sve vas koji ste ljubitelji testa koje naraste :), na kraju teksta navešćemo i originalan recept.
Potrebni sastojci za fokaču u režiji Kockica
- 450 g brašna
- prašak za pecivo (manje od pola kesice)
- malo šećera
- malo soli
- 5 kašika maslinovog ulja
- malo kisele vode
- 1 šolja (250ml) tople vode
Kao što smo naveli, primetićete da nema kvasca a umesto njega često stavimo prašak za pecivo i malo kisele vode. To je samo iz razloga što nama, tačnije našem stomaku ne odgovara nikako kvasac kad ga često konzumiramo 😉 Iskombinovali smo nešto poput ovog hleba koji inače često pravimo:
Integralni hleb po mom – tvom ukusu
i originalnog recepta za fokaču.
Premaz za fokaču
- 10 kašika maslinovog ulja
- 2 čena belog luka (sitno iseckano)
- iseckane masline (količina po ukusu)
- sušeni paradajz (količina po ukusu)
- 1 kašičica ruzmarina
- so za posipanje
Potrebno je samo malo zagrejati ulje, pa dodati beli luk i ruzmarin. Premažite svaki komad sa ovim, ali vodite računa da napravite na fokači blage ivice tako da ne iscuri smesa koju stavljate.
Pospete od gore maslinama ili sušenim paradajzom, posolite i ostavite još malo da odstoji. Ubacite u zagrejanu rernu na 180-200 stepeni i pecite 20-25 minuta.
Trebalo bi da se fokača služi topla, ali je to kod nas neizvodljivo jer doručak pripremamo noć pre.
Originalan recept za fokaču
Spomenuli smo na početku teksta Katarinu i da smo kod nje pronašli originalan recept za fokaču. Verovatno ste svi koji vodite računa o ishrani upoznati sa njenim radom i da ona stoji iza, pa možemo reći BRENDA Veseli zalogaji. Zavirite kod nje na sajt, sigurni smo da ćete pronaći zanimljive recepte, a za sve vas koji želite da isprobate njen original navodimo vam sastojke koji su vam potrebni:
- 450 g brašna
- 1 kesica kvasca
- malo šećera
- malo soli
- 5 kašika maslinovog ulja
- 1 šolja (250ml) tople vode
Testo koje ste zamesili podelite u 4-5 loptica i razvucite na debljinu 1-2 cm. Stavite u pleh, pokrijte krpom i ostavite sat, dva da testo naraste. Kada fokaču premažete sa napravljenom smesom od ulja, ostavite testo da odstoji još 30 minuta.
Prijatno vam žele Kockice 🙂
Isprobajte recept: Naš humus je favorit Popaju – Humus sa spanaćem