Humus je jedan od zdravijih namaza koji se je sve više zastupljen u kuhinjama. Ovde smo miksali, pa smo mu dodali avokado, da dobijemo još jaču zdravu “bombu”.
O leblebijama, kao osnovnoj namirnici humusa već smo pisali u našem članku: Humus – Bliski istok u vašoj kuhinji.
U tom članku možete pronaći i recept za domaći humus, a ovaj put navešćemo neke pozitivne strane avokada.
Avokado iako pripada voću iz Južne Amerike, najčešće se upotrebljava kao povrće. Odličan je izvor vitamina, minerala, sadrži zdrave biljne masti i monozasićene masne kiseline. Sadrži kalijum, folnu kiselinu, kalcijum, magnezijum, mangan, gvožđe, fosfor, cink, bakar, natrijum i selen. Od vitamina ima: C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, K. Odličan je za nervni sistem, otklanja napetost, snižava loš holesterol, bogat antioksidansima.
Potrebni sastojci za humus:
- 1 konzerva leblebija
- avokado 1 kom
- 1 čen belog luka
- svež peršun oko ¼ šoljice (10g)
- ljuta papričica (po želji i ukusu)
- 1 kašikica kumina
- 1 kašikica soka od limete
- so i biber po ½ kašikice
- 2 supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
Priprema humusa:
- Sve sastojke osim maslinovog ulja dobro izblendirati, pa postepeno dodavati maslinovo ulje dok humus ne dobije kremastu strukturu.
- Ukrasiti sa par listića spanaća ili ga sitno iseckati i posuti od gore. Takođe, možete i maslinovo ulje dodati kao ukras.
Napomena: Ova količina je za 4 porcije.
Ukoliko u toku miksanja vidite da je potrebno tečnosti, slobodno malo dodajte vode. Vodite računa da dodajete vodu postepeno i u jako malim količinama, odnosno dok ne vidite da je struktura kao što ste želeli.
Podelili smo sa vama u jednom tekstu i domaći recept sa integralnim brašnima. Odličan je i u kombinaciji sa zdravim namazom, poput ovog humusa sa avokadom.
Recept možete pronaći ovde: Integralni hleb po mom – tvom ukusu.
Prijatno vam žele Vaše Kockice i naravno samo uz zdrave namirnice
Izvor photo:
Photo by Annie Spratt on Unsplash
Photo by Mariana Medvedeva on Unsplash