Činjenica je da smo podnevlje gde su pljeskavice jedno od omiljenih “brendova”. Naravno, tu se odmah misli na meso, ali treba pružiti šansu i nekim drugim namirnicama koje mogu da budu osnova pljeskavica.
Iznenadićete se koliko dobar ukus može da bude. Ovaj recept posvetićemo leblebijama, glavnom sastojku vegetarijanskih pljeskavica.
Napomena: ovaj recept može da se koristi i u bezglutenskoj ishrani, ukoliko prilagodite brašno i koristite onu vrstu brašna koja je dozvoljena.
Ono što je važno, a odnosi se na leblebije je to da ih morate potopiti u vodi noć pre korišćenja. Ostaviti tokom cele noći da stoje u vodi. Ujutru baciti vodu i kuvati oko 20ak minuta u novoj vodi. Naravno, ovo se odnosi na leblebije u sirovom obliku.
Ova mahunarka je prebogata sa vitaminima i mineralima koji su važni nutrijenti za naše zdravlje. Takođe, leblebije su bogate proteinima. Više o ovoj namirnici možete pročitati Humus u vašoj kuhinji.
Potrebni sastojci:
- 1 konzerva leblebija
- 0,5 dl nekuvane kinoe
- ½ crvene paprike
- svež peršun
- 2 ravne kašike brašna
- 1 glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- So/biber
Postupak pripreme vegetarijanskih pljeskavica:
Potrebno je skuvati kinou i ako ste u mogućnosti, preporuka je da je skuvate ranije i ostavite da odstoji. Mnogo bolje se ponaša u smesi, ukoliko nije neposredno pre pravljenja pljeskavica skuvana i ohlađena. Sipajte vodu u šerpicu i čekajte da provri voda. Smanjite temperaturu, ubacite kinou i poklopite. Na tihoj vatri kuvati 15ak minuta. Vodite računa da vam ne uvri sva voda, jer se nama to par puta desilo 🙂 Kad kinoa upije svu vodu, skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno još malo. Razmera vode i kinoe je 2:1 u korist vode.
Izdinstati luk i seckanu papriku, pa skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. U blenderu izmiksati dobro leblebije, so biber, peršun i malo tucane paprike. Pomešati sve to iz blendera sa kinoom i sa ohlađenim izdinstanim lukom i paprikom.
Praviti oblike pljeskavica i peći. Najbolja varijanta je peći u rerni na papiru za pečenje, bez puno masti, dubokog ulja.
Služiti sa humusom i povrćem. Ukoliko ste raspoloženi za potpuni užitak, napravite zdrave lepinjice, zemičke i hamburgerija je u vašem domu.
Jedan od recepata za lepinjice možete pročitati u sledećem tekstu Integralne lepinjice.
Takođe, ukoliko želite i domaći humus da napravite, recept možete pronaći Humus – zdravi namaz.
Budite sigurni da je humus koji vi napravite mnogo zdraviji od onog koji kupite u prodavnicama zdrave hrane. Ovde možete sa sigurnošću da tvrdite da nema aditiva i da su svi sastojci zdravi.
Zdrava zemička + zdrava pljeskavica + zdrav namaz + salata = POTPUNI UŽITAK
Prijatno vam žele Vaše Kockice
Izvor foto:
https://pixabay.com/en/users/Regenwolke0-40103/