Sočivo, pita, recept, kulinarstvo, lisnato testo, kockice zivota, kockice života

Ovo je pita koju smo u prvobitnom obliku jeli sa piletinom, a kasnije smo naleteli na ovaj recept. Osnova je sočivo i lisnato testo u miksu sa pečurkama i začinima.

Odličan je izbor kada želite da uvrstite sočivo u vašu ishranu, a ne znate na koji način. Sočivo bi svakako trebalo da se nađe u vašoj kuhinji, jer je lako svarljiva mahunarka bogata energijom. Proteini iz sočiva su važan izvor energije za fizički aktivne osobe, a poznato je i da obiluje B vitaminima.

Slobodno možete korigovati namirnice, menjati povrće i prilagoditi sastojke ukusima vaših gostiju. Recept je odličan izbor i za one vegetarijance koji konzumiraju jaja, a može se naći varijanta i da se jaja zamene.

Potrebni sastojci za pitu:

  • Zeleno sočivo (⅓ šolje sočiva koje je prethodno skuvano)
  • Suncokretovo ulje (1 supena kašika)
  • Praziluk (2 veća štapa sitno iseckana)
  • Crni luk (2 komada sitno iseckanih)
  • Šampinjoni (3 šolje iseckanih šampinjona)
  • Mešavina sušenih začina (2 kafene kašikice)
  • Mix orašastih plodova (3/4 šoljice iseckanih plodova)
  • Suve šljive ( ⅓ šoljice iseckanih suvih šljiva)
  • Prezle (½ šoljice)
  • Jaje (2 komada)
  • Lisnato testo (blok testo)
  • So i biber
  • Brašno da se lisnato testo razvuče

Postupak pripreme pite:

Prva stvar koju je potrebno uraditi jeste da se sočivo skuva. Potopiti ga prethodnu noć u vodi kako biste smanjili dejstvo fitata. Dobro ga isperite pre kuvanja. Sočivo kuvajte u šerpici, a kada voda provri, smanjiti temperaturu i ostaviti poklopljeno da se krčka oko 20 minuta. Proverite povremeno, možda je potreban koji minut više kako bi sočivo postalo mekano.

Ugrejati ulje u šerpici, dodati sočivo i luk i mešati oko 5 minuta. Ubaciti pečurke i suve začine i krčkati narednih 5 minuta. Prebacite pečurke u posudu u kojoj se nalaze orašasti plodovi, suve šljive, prezle i sočivo.

Zagrejati rernu na 220⁰C. Umućena jaja dodati mešavini gde se nalaze svi ostali sastojci, dobro promešati i ostaviti sa strane da se ohladi.

U međuvremenu, razvući jednu polovinu blok testa i ubaciti „fil“ po sredini. Ostaviti sa obe strane oko 2 cm, kako ne bi ceo fil iscureo prilikom pečenja. Razvući i drugi deo lisnatog testa i pažljivo staviti od gore na fil. Spojiti ivice oba blok testa, pažljivo pritiskajući prstima. Izrezati testo od gore na trakice i premazati ostatkom umućenih jaja.

Peći oko 25 – 30 minuta dok lisnato testo ne poprimi zlatkastu boju.

Mera je za 6 porcija.

Probajte naš recept: Lako do italijanskog doručka – Frittata u vašem tanjiru

Prijatno vam žele Kockice

 

Izvor za sliku: Yandex

Izvor: THE BEST-EVER WHOLEFOODS COOKBOOK

Spread the love
  •  
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •