Ovo je pita koju smo u prvobitnom obliku jeli sa piletinom, a kasnije smo naleteli na ovaj recept. Osnova je sočivo i lisnato testo u miksu sa pečurkama i začinima.
Odličan je izbor kada želite da uvrstite sočivo u vašu ishranu, a ne znate na koji način. Sočivo bi svakako trebalo da se nađe u vašoj kuhinji, jer je lako svarljiva mahunarka bogata energijom. Proteini iz sočiva su važan izvor energije za fizički aktivne osobe, a poznato je i da obiluje B vitaminima.
Slobodno možete korigovati namirnice, menjati povrće i prilagoditi sastojke ukusima vaših gostiju. Recept je odličan izbor i za one vegetarijance koji konzumiraju jaja, a može se naći varijanta i da se jaja zamene.
Potrebni sastojci za pitu:
- Zeleno sočivo (⅓ šolje sočiva koje je prethodno skuvano)
- Suncokretovo ulje (1 supena kašika)
- Praziluk (2 veća štapa sitno iseckana)
- Crni luk (2 komada sitno iseckanih)
- Šampinjoni (3 šolje iseckanih šampinjona)
- Mešavina sušenih začina (2 kafene kašikice)
- Mix orašastih plodova (3/4 šoljice iseckanih plodova)
- Suve šljive ( ⅓ šoljice iseckanih suvih šljiva)
- Prezle (½ šoljice)
- Jaje (2 komada)
- Lisnato testo (blok testo)
- So i biber
- Brašno da se lisnato testo razvuče
Postupak pripreme pite:
Prva stvar koju je potrebno uraditi jeste da se sočivo skuva. Potopiti ga prethodnu noć u vodi kako biste smanjili dejstvo fitata. Dobro ga isperite pre kuvanja. Sočivo kuvajte u šerpici, a kada voda provri, smanjiti temperaturu i ostaviti poklopljeno da se krčka oko 20 minuta. Proverite povremeno, možda je potreban koji minut više kako bi sočivo postalo mekano.
Ugrejati ulje u šerpici, dodati sočivo i luk i mešati oko 5 minuta. Ubaciti pečurke i suve začine i krčkati narednih 5 minuta. Prebacite pečurke u posudu u kojoj se nalaze orašasti plodovi, suve šljive, prezle i sočivo.
Zagrejati rernu na 220⁰C. Umućena jaja dodati mešavini gde se nalaze svi ostali sastojci, dobro promešati i ostaviti sa strane da se ohladi.
U međuvremenu, razvući jednu polovinu blok testa i ubaciti „fil“ po sredini. Ostaviti sa obe strane oko 2 cm, kako ne bi ceo fil iscureo prilikom pečenja. Razvući i drugi deo lisnatog testa i pažljivo staviti od gore na fil. Spojiti ivice oba blok testa, pažljivo pritiskajući prstima. Izrezati testo od gore na trakice i premazati ostatkom umućenih jaja.
Peći oko 25 – 30 minuta dok lisnato testo ne poprimi zlatkastu boju.
Mera je za 6 porcija.
Probajte naš recept: Lako do italijanskog doručka – Frittata u vašem tanjiru
Prijatno vam žele Kockice
Izvor za sliku: Yandex
Izvor: THE BEST-EVER WHOLEFOODS COOKBOOK