Brokoli spada u grupu povrća zajedno sa kupusom, karfiolom, tu je i kelj, prokelj. Da li ste znali da brokoli ima više vitamin C od narandže?
Brokoli je put vlakana, koja pospešuju varenje i smanjuju holesterol u krvi i uz to, prepun je beta karotena.
Obično se priprema obaren za salatu, kao prilog uz jela sa pirinčem ili dodatak u čorbi.
Ovaj put dajemo predlog za pravljenje pite sa brokolijem, koja se odlično slaže sa sirom koji je u piti. Priprema iziskuje malo više vremena, ali kada napravite iznenadićete se kako se brokoli lepo uklopio u teksturu testa i preliva.
Delimo sa vama recept za pitu sa brokolijem, sirom i bosiljkom.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 200 gr brašna
- 100 gr margarina (iz frižidera)
- 2 dl mleka
- 50 ml vode (hladne)
- 200 gr sitnog sira
- 250 gr brokolija
- So
- Biber
- 1 paradajz
- Svež bosiljak
Pročitajte i sledeći recept: Zapečene ćufte iz rerne
Priprema:
Za početak je potrebno pripremiti testo za pitu. Potrebno je da ga zamesite tako što ćete pripremiti brašno, u njega sipati hladnu vodu, so i hladan margarin nožem isecite na tanke listiće i ubacite ga u smesu. Sve je nabolje umesiti rukama, dok ne dobijete kompaktno testo. Potrebno je da testo malo odstoji i zato ga uvijte u providnu foliju i ostavite u frižider da ostoji oko 30 minuta.
Pripremite tepsiju za pečenje pite, koju ćete prethodno pripremiti tako što ćete je dobro podmazati i staviti brašno (druga opcija je da koristite papir za pečenje). Na osnovu stavite razvučeno testo i neka testo prekrije i strane tepsije sve do vrha. Pripremljeno testo na par mesta izbušite viljuškom.
Probajte i ovaj recept: Ćuretina sa pikantnim sosom od kikirikija
Priprema nadeva
Brokoli operite u vodi, pa mu iskidajte cvetiće. Potrebno je da brokoli malo obarite, kako bi se nakon toga mogao staviti u pitu. Stavite ga u vodu i posolite, pa neka se bari oko 5 minuta. Izvadite ga iz vode i dobro ga ocedite (neka stoji u cediljki) i ohladite.
U posebnu posudu ulupajte jaja, dodajte pripremljen sir, mleko, posolite i pobiberite. Sve sastojke dobro sjedinite.
U pripremljenu tepsiju sa testom poređajte obareni brokoli, pa preko njega prelijte ga se pripremljenim prelivom od jaja, sira i mleka. Od gore stavite par listova bosiljka i isecite paradajz na kolutove, koje poređajte po vrhu. Stavite u rernu da se peče oko 1 sat na temperaturi od 200 C.
Kada se zarumeni na vrhu, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo prohladi. Ovako će se pita sa brokolijem lakše seći i vaditi iz kalupa.
Od gore stavite par listova svežeg bosiljka i pita je gotova.
Prijatno vam žele Kockice života
izvor slika: https://picjumbo.com/?s=fitness