salata, piletina, bezglutenska, ručak, recept, meso, krompir, intolerancija, kockice života, kockice zivota

Predlog za ručak je mešana salata sa piletinom i dodatkom ukusnog preliva, sa hrskavih krompirićima, blago pečenim povrćem i svežim avokadom. Salata koju predlažemo je bezglutenska, tako da je preporučujemo svima, pa i onima koji su intolerantni na gluten.

Pročitajte i sledeći tekst: Gluten-misterija današnjice

Za pripremu su potrebne sledeće namirnice:

Preliv:

  • ½ oljuštenog avokada
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike vode
  • sok od ½ isceđenog limuna
  • 1 čen belog luka
  • ½ kašikice soli
  • ¼ kašike mlevene, crvene, ljute paprike

Marinada

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 3 kašike paradajz soka
  • 2 kašike mlevenog belog luka
  • ½ kašikice soli
  • 2 kašike kumina
  • ½ kašike mlevene, crvene, ljute paprike

Salata

  • 2 komada belog, pilećeg mesa
  • 2 slabo kuvana jajeta
  • ½ isečene žute paprike
  • ½ isečene crvene paprike
  • ½ crnog luka

Pečenje krompira

Pečenje krompira, salata, piletina, bezgrutenska, ručak, recept, meso, krompir, intolerancija, kockice života, kockice zivota
Pečenje krompira
  • 2 velika krompira
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika usitnjenog kumina
  • soli po ukusu

Pripremiti marinadu, staviti sve sastojke u blender i dobro ih izmešati. Marinadu staviti u visoku činiju i u nju potopiti piletinu da odstoji u marinadi najmanje 2 sata.

Nakon što je meso odležalo u marinadi i sočno se natopilo, potrebno je da ga ispečete. U tiganj stavite maslinovo ulje i na srednjoj vatri ispecite piletinu. Pošto se ispeče, izvadite meso i ostavite ga na tanjir dok se ne pripremi ostatak jela.

U isti, korišćeni tiganj ubacite isečene paprike i kolutove crnog luka i na malo maslinovog ulja lagano propržite, dok se ne uhvati korica.

Uzmite dva krompira, očistite ih i isecite na sitne komade, kao za pomfrit. Pripremite pleh za pečenje i u njega stavite papir za pečenje. Pripremljene i začinjene krompire prošarajte maslinovim uljem, stavite ih u rernu da se ispeku, sve dok ne porumene i ne dobiju hrskav izgled.

Potrebno je pripremiti preliv kojim ćete preliti salatu tako što ćete u blender staviti sve nabrojane sastojke za preliv i mešati dok se ne dobije kompaktna masa za preliv.

Isecite piletinu na male kriške, pa u veliku činiju servirajte mešanu salatu sa isečenim avokadom, pečenom paprikom i pečenim lukom, piletinom, krompirom i jajima. Prelijte salatu napravljenim prelivom, stavite je na sto i poslužite se.

 

Više o bezglutenskoj ishrani i celijakiji pročitajte u članku: Celijakija – bolest novog doba

 

Prijatno vam žele Kockice života

 

 

Izvor: paleoglutenfree.com

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •