prvo tromesečje, prvi drugi i treći mesec trudnoće, trudnoća, početak trudnoće, kockice zivota, kockice života

Trudnoća je jedan od lepših perioda u životu koji svaka trudnica pamti do kraja života. Svi smo upoznati sa činjenicom da traje 9 meseci, odnosno punih 40 nedelja, tačnije 280 dana.

Da li ste se zapitale drage moje trudnice zašto se u trudnoći sve računa po nedeljama? Ja jesam, ali odgovor na to nisam dobila, već je opšteprihvaćeno da se sve preračunava po nedeljama i trimestrima. Tako sam i ja. Prihvatiš pravilo i kreneš da računaš.

A računanje ide sledećim tokom: prvi dan trudnoće je prvi dan vaše poslednje menstruacije. Kako, zašto, ne pitaj nego opet prihvati i uhvati se kalendara. To bi značilo, da je prva nedelja obeležena u kalendaru sa menstruacijom, druga nedelja je pre ovulacije, a tek u trećoj nedelji se dešava oplodnja.

Kako se ne bi pogubili, kao što smo mi, posložićemo vam nedelje a vi ih pribeležite negde:

Prvih 13 nedelja trudnoće označava se kao prvo tromesečje, zatim drugo od 14. do 27. nedelje i treće tromesečje je od 28. do 40. nedelje trudnoće. Sve te nedelje prati razvoj kako bebe, tako i promene kod majke. Pokušaćemo da vam pobliže objasnimo o kakvim se promenama radi.

Važno je da znate da se računanje trudnoće prema menstruaciji može ponekad razlikovati u odnosu na to kako ultrazvuk pokazuje starost trudnoće. Istraživanja pokazuju da se svega 2% trudnica porodi na tačno predviđen datum.

Prvo tromesečje obuhvata prvi, drugi i treći mesec trudnoće.

Početak trudnoće – prvi mesec

Prvo tromesečje je period velikog razvoja. U prvom mesecu trudnoće telo žene se prilagođava novom stanju. Postepeno se iz oplođene jajne ćelije razvijaju plod, posteljica, amnionska kesa i amnionska tečnost koja štiti embrion. Posteljica je formirana i izuzetno je važna za razvoj bebe i održavanje trudnoće iz nedelju u nedelju.

Potrebno je otprilike 10 dana nakon oplodnje da se beba nađe u materici, ali se plod počinje razvijati i pre nego što dođe do materice. Počinju se stvarati pluća, srce i kičmena moždina. Do kraja treće nedelje trudnoće, srce bebe može samostalno pumpati krv.

Trudnoća je period kada telo majke počinje da proizvodi veći nivo progesterona, koji dovodi do zadebljanja materice. Materica se priprema za prihvatanje oplođene jajne ćelije tako što raste dotok krvi u matericu, stvara se zaštitna barijera i širi se kako bi se omogućila implantacija jajne ćelije.

U tom periodu je moguće da osetite grčeve koji mogu podsetiti na predmenstrualne bolove. Takođe, pod uticajem hormona moguća je bol u grudima, kao neka napetost i bol, jer se grudi pripremaju za sazrevanje mlečnih žlezda. Javlja se povećana potreba za mokrenjem, češći osećaj umora i slabosti, mučnine i povraćanje.

Pročitajte šta je još važno za trudnice i na šta da obratite pažnju: Folna kiselina – jedan od najvažnijih vitamina u trudnoći.

Prvo tromesečje – drugi mesec trudnoće

Uživajte u lepim trenucima

U drugom mesecu trudnoće nastavlja se razvoj mozga, kičmene moždine i unutrašnjih organa. Razvijaju se ruke i noge, oči i uši se počinju formirati iako naravno beba i dalje ne može videti ni čuti. Beba je na kraju drugog meseca trudnoće teška oko 3 grama, a dugačka oko 2,5cm.

Na telu majke se sad već uveliko mogu primetiti promene. Bol u grudima postaje veći jer se razvijaju mlečne žlezde, a jutarnje mučnine se pojavljuju usled dejstva hormona. Hormoni mogu uzrokovati i česte promene raspoloženja kod budućih majki.

Važno je obratiti pažnju na ishranu, odnosno da se jede kvalitetno i u količinama koje nisu preterivanje. Potreba za hranom raste jer je metabolizam ubrzan i pojedine trudnice zbog pojave kiseline jedu više nego što bi trebalo. Dok jedu gubi se osećaj mučnine i kiseline, pa je tu skrivena opasnost od preterivanja sa obrocima.

Količina krvi se i dalje povećava kako bi se zadovoljile potrebe deteta, pa je moguće osetiti u vaginalnom području promene, jer se povećava dotok krvi i u materici. S obzirom da se čisti vaginalni kanal kako bi se sprečile infekcije, moguć je pojačan vaginalni sekret, što ne treba da vas brine.

Trudnoća – treći mesec

Treći mesec je period kada se razvija telo bebe i kada je lice već formirano. Takođe i polni organi se formiraju, tu su i 32 korena zubića, hrskavica kostiju počinje sa razvojem, a mišići već funkcionišu. Mogući su mali pokreti deteta u ovom periodu, jer su razvijeni mozak, nervi i mišići, ali te pokrete nećete moći osetiti jer je plod isuviše mali. Refleks sisanja je razvijen kod bebe i ona može da guta amnionsku tečnost i da je izbaci kao urin. Beba prvo tromesečje završava sa dužinom oko 9cm i težinom oko 50g.

Najvažnije je da je beba na kraju ovog meseca u potpunosti formirana, pa je smanjen rizik od pobačaja. Trebalo bi da se smanji uticaj hormona na vaše raspoloženje, kao i osećaj umora. Kraj prvog tromesečja može da obeleži vidljive promene na kilaži kod trudnica. Može se pojaviti visok krvni pritisak, pa zato budite pažljive i redovno ga kontrolišite.

Ono što uvek morate imati na pameti kao trenutna trudnica je to da ne postoje dve iste trudnoće, kao što ne postoje ni dve iste mame, a ni bebe. Verovatno ćete se u mnogo čemu u napred navedenom pronaći, ali naravno moguće su i neke promene koje će se pojaviti kod vas a kod drugih trudnica iz vašeg okruženja će izostati. Ne treba to da vas brine, osluškujte svoje telo i uživajte u trudnoći.

Prošli ste rizičniji period u kom su mogući pobačaji, tako da sada možete podeliti lepe vesti sa okruženjem, ukoliko to još uvek niste uradili.

Smejte se i budite pozitivne, jer je bebi potrebna baš takva mama.

Vaše Kockice

 

Izvori slike:

https://pixabay.com/en/users/Kaz-19203/

https://www.freepik.com/valeria-aksakova

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •