Zimski meseci i vreme praznika su periodi kada se gostimo, častimo i sladimo. Prave se slaniši, prave se slatkiši, a svaki dan se završi sa rečenicom: „E od sutra sam zaista na dijeti!“ Podelićemo sa vama par saveta kako da vam praznično pečenje zablista na trpezi ;), odnosno kako da vas “natera” da tražite repete.
Saveti za odlično pečenje
- U zavisnosti koju vrstu mesa spremate i ukoliko vam način pripreme to dozvoljava uvek pre pečenja ostavite da meso odstoji neko vreme u marinadi. Biće sočnije i ukusnije.
- Nemojte bacati marinadu kad završite sa njom. Prebacite je u šerpicu i ukuvajte da dobije strukturu sosa. Premažite meso sa tim i pojačajte ukus pečenju.
- Ukoliko će vam na trpezi biti junetina, poznato je da ona zahteva prethodnu pripremu kako bi ispala mekana. Napravite marinadu od soka limuna, belog vina, bibera i soli, kao i začinskog bilja po ukusu i ostavite da meso odstoji tokom noći.
- Slobodno eksperimentišite sa pripremom hrane i iznenadite vaše goste. Napravite slatke prelive za pečenje, sos od brusnica, kombinacija đumbira i pomorandže, miks bobičastog voća. Sve će to dati posebnu aromatičnost pečenju.
- Kako meso ne bi ispustilo sve sokove i zadržalo sočnost, uvek ga prvo zapecite kratko na masnoći sa svih strana da dobije koricu, a zatim ga dalje dinstajte.
- Poranili ste sa pripremom, a gosti još nisu stigli? Ostavite meso u rerni, a ispod rešetke ubacite činiju sa toplom vodom. Meso će sadržati sočnost i hrskavost.
- Savetuje se uvek da pre sečenja meso ostavite da „odmori“ bar pet minuta, kako bi zadržalo svoju sočnost.
Začini i pečenje
- Začini koji idu najbolje uz jagnjetinu: žalfija, mirođija, beli luk, crni luk, peršun, nana.
- Piletinu će najbolje začiniti: mirođija, majčina dušica, žalfija, beli luk, peršun, ruzmarin, đumbir, senf.
- Uz junetinu možete koristiti: lovor, žalfiju, majčinu dušicu, peršun, bosiljak, vlašac, crni luk.
- Svinjetinu spremajte uz: kim, beli luk, ruzmarin, šafran, kardamom, mirođiju, ruzmarin.
Želimo vam lepe praznike i prazničnu trpezu koju ćete podeliti sa vama dragim ljudima.
Vaše Kockice
Odličan recept za vas: Sočna junetina sa pirinčem kao prilogom
Slika izvor:
https://pixabay.com/en/celebration-christmas-cuisine-315079/