Predlažemo da isprobate današnji recept koji u osnovi ima junetinu, a kao prilog je pirinač koji se odlično slaže uz mesom. Za pripremu ručka potrebni su sledeći sastojci:
Namirnice:
- 500 gr junetine
- 2 glavice luka
- Goveđa kocka za supu (1 kom)
- Brašno (1 kašika)
- Paradajz (1 kom)
- Crvena paprika (1 kom)
- Šargarepa (2 kom)
- Maslinovo ulje (3 kašike)
- Paradajz pire (3 kašike)
- Pirinač (1 šoljica)
- Malo čilija u prahu
- So
- Biber
- Vegeta
- Sveži peršun
Isprobajte recept koji smo ranije podelili sa vama: Zapečene ćufte iz rerne
Priprema junetine:
File junetine sitno iseckati. Iseći i glavicu luka, papriku, šargarepu i paradajz. U pripremljenu šerpu staviti ulje i blago propržiti iseckan luk. Kada se luk bude dobro izdinstao u istu šerpu dodati pripremljene ostale sastojke: meso, sitno isečen paradajz, papriku i šargarepu. Kako bi kuvanje bilo još ukusnije, u posebnu šerpu pripremite proključalu vodu i u nju ubaciti goveđu kocku za supu. Zapravo će nam ova supa biti osnova koju ćemo po potrebi dodavati u šerpu gde se dinsta meso. Namerno smo supu odvojili u posebnu šerpu, kako bi dozirano i po malo dodavali tečnost u junetinu.
Junetina se kuva na laganoj vatri, po ukusu je začinite biberom, posolite i dodajte malo čilija. Probajte da li je dovoljno začinjeno, a zatim dodajte brašno. Poželjno je da na samom kraju kuvanja u šerpi ostane sasvim malo tečnosti. Dozvolite da ispari voda i da kuvana junetina ostane u gustom sosu i kompaktna.
Priprema pirinča na pari:
Za pripremu barenog pirinča imamo proveren recept, gde ukoliko se budete pridržavali ove razmere, pirinač će biti rastresit i svako zrno će biti za sebe, bez lepljenja.
U posebnu šerpicu pripremite 2,5 mere šoljice vode, stavite vegetu i ostavite je da provri. Kada baci ključ, šerpicu sklonite sa strane i u nju ubacite 1 meru šoljice pirinča. Pirinač ste prethodno oprali i ostavili u cediljki da se dobro okapa. Ovakva razmera 1 šoljice pirinča i 2,5 iste šoljice vode je sigurno dobitna kombinacija. Šerpu obavezno poklopite i ostavite da pirinač u pari nabubri i odstoji. Smanjite temperaturu ringle na najmanje i šerpicu sa pirinčem povremeno stavite i sklonite sa ringle. Trudite se da puno ne otvarate poklopac, kako bi para ostala u šerpi. Za ovakvu pripremu pirinča trebaće vam oko ½ sata, ali će sigurno uspeti i neće biti lepljiv.
U tanjir servirajte pirinač i prelijte ga pripremljenom junetinom, a od gore stavite svež, iseckan peršun i ručak je gotov.
Posle ručka zasladite se sa starim kolačem: Bakin kolač recept kojem se uvek vraćamo
Kockice života
izvor slike: https://www.foodiesfeed.com/