pesto, genovese, špagete, italijanska kuhinja, bisiljak, kockice života, kockice zivota

U toku leta, obično pribegavamo da za ručak napravimo nešto brzo i da što manje vremena provedemo u kuhinji. Pošto je danas jedan od takvih dana, Kockice života su odlučile da naprave brzi ručak. Kada kažemo brzi, ne mislimo na ručak iz kesice, već smo spremili italijansku pastu sa pesto prelivom.

Sastojci:

  • Par grana sveže ubranog bosiljka
  • 100ml maslinovog ulja
  • 100 gr parmezana
  • 1 čen belog luka
  • 50 gr pinjola (opcija: bundevine semenke i semenke suncokreta)
  • Prstohvat soli

Priprema:

Na terasi gajimo bosiljak, tako da smo se poslužili svežim bosiljkom i ubrali smo koju granu bosiljka. Nemojte da se plašite da ste previše isekli bosiljka i da ništa nije ostalo u saksiji, jer bosiljak još brže napreduje kada se malo skrati. Za par dana nećete ni primetiti da ste ga isekli.

Pročitajte članak o začinskom bilju: Prstohvat začina kao final touch

Uzmete listove bosiljka i properite ga u vodi. Nožem malo isitnite listove i ubacite ga u blender zajedno sa ostalim sastojcima. Koristite blender na kratko i proverite kako se sitne sastojci. Maslinovo ulje dodajte postepeno, sami ćete proceniti koliko gusti pesto želite da napravite. Kockice života su ovaj put dodale bundevine semenke i semenke suncokreta kao varijaciju i pesto je ispao odličan. Koristimo blender dok se smesa ne homogenizuje i ne bude lep pesto.

pesto, genovese, špagete, italijanska kuhinja, bisiljak, kockice života, kockice zivota
Priprema pesta u avanu na tradicionalan način

 

Tradicionalni način pripreme pesta je u avanu, gde gnječite bosiljak sa pinjolama, lukom i maslinovim uljem.

 

 

Ukoliko pripremite malo više pesta, višak ostavite u teglu i u frižider, možete ga koristiti i kasnije. Biće jednako lep, samo ga dobro promešajte i opet će se pesto homogenizovati.

 

Sačuvajte ostatak pesta u tegli
Sačuvajte ostatak pesta u tegli

 

 

 

 

 

 

Dok pripremate pesto, ujedno u šerpi pripremite vodu i skuvajte testenine. Za kuvanje testa treba 10-ak minuta i taman će i pesto biti gotov.

 

Pogledajte još jedan italijanski recept: Karbonara sa pančetom

Možete postaviti sto i za kratko vreme ručak je tu, vaše Kockice života

 

izvor slika:

https://unsplash.com/photos/12eHC6FxPyg

https://unsplash.com/photos/2lEoPVy3oJ0

https://unsplash.com/photos/iURDaRPA_sU

Spread the love
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •