začinsko bilje, začini, zacini, kockice zivota, kockice života

Začinsko bilje može da učini čuda u kuhinji, dovoljno je da ga dodate u jelo i da ukus bude bogovski. Ipak, potrebno je ukombinovati ukuse sa začinima i znati gde i kada se koriste.

Jedan prstohvat začina može da učini jelo fantastičnim i da ukus probudi čula.

Ukoliko ste u mogućnosti, uberite začinsko bilje i osušite ga. Najbolje bi bilo da ga raširite na papir i prirodno osušite. U procesu sušenja, okrenite bilje par puta, kako bi se ravnomerno prosušilo. Preporučljivo je da osušeno začinsko bilje čuvate u staklenim teglama, kako bi sačuvali aromu. Ovim ćete omogućiti da svoju baštu imate i u toku zime i da se služite svojim, začinskim biljem. Ukoliko koristite sušeno začinsko bilje, imajte u vidu da je jedna kašikica suvog bilja jednaka jednoj supenoj kašici svežeg začinskog bilja.

Začinsko bilje možete posaditi kad god poželite, čak i kada je hladno. Posadite ga u saksije koje držite na prozorskoj dasci ili na kuhinjskom elementu i dok kuvate, uvek će vam biti na dohvat ruke.

začinsko bilje, začini, zacini, kockice zivota, kockice života
Začinsko bilje

Mirođija

U svakoj čorbi mirođija… znate tu izreku…

Da li ste znali da mirođija spada pod vrstu korova?

Mirođija se lepo uklapa sa čorbom i umacima, a odlično se slaže i sa krompirima, ribom i jajima. Možete je koristiti svežu i sušenu.

 

Origano

Origano je jedna od retkih začinskih biljaka koja je lepša kada se koristi sušena. Ova biljka je nezamenljiv deo italijanske kuhinje, dodatak na picu, lepo se slaže uz paradajz i sireve.

Lovorov list

Ovaj list je nezamenjiv deo dobrog sutlijaša, daje prefinjenu slatkastu notu gulašu, bujonu ili supi.

Lavanda

Sveža lavanda daje poseban miris i njena prelepa boja je praznik za oči. U kuhinji se koristi kao dodatak uz jagnjetinu ili ribu. Danas se sve češće dodaje u kremaste sireve.

Ruzmarin

Sveži ruzmarin ima prijatan miris, a ukoliko ga gajite u bašti – odbija komarce. Ruzmarin raste kao žbun, pa se preporučuje da ga zasadite u malo veću saksiju. U kuhinji se koristi kako svež tako i sušen. Ruzmarin voli suvlje uslove, pa ako nekad zaboravite da ga zalijete, neće biti ništa strašno. Ovaj mediteranski začin, idealan je kao dopuna u pravljenju italijanskih specijaliteta, čorbi, gulaša i pravljenju jela sa jagnjetinom. Ruzmarin se odlično slaže sa jakim i pikantnim jelima.

Nana

Nana ima veoma jak miris i jednako jak ukus. Upravo zato, treba da je umereno dodajete kao začin kako ne bi dominirala jelom. Njena osvežavajuća aroma koristi se i za pravljenje sokova i koktela. Mlado lišće je najaromatičnije i bere se neposredno pred upotrebu.

Bosiljak

Bosiljak može da uspeva i u bašti i u saksiji. Nemojte da brinete što čupate listove, jer branjem ujedno podstičete i rast novih listova. Bosiljak daje jelima pikantnu i mirisnu notu, a lepo se slaže sa paradajzom, krompirom, plavim patlidžanom. Često se koristi kao deo preliva za testeninu…. Mmmm pesto….

Probajte našu preporuku: Pečena pileća krilca sa pelurkama, lukom i ruzmarinom

Nadamo se da smo vas podsetili da je dobro gajiti začinsko bilje, jer daje jelu final touch!!

Vaše Kockice života

 

 

Photo izvor:

https://www.pexels.com/photo/healthy-sun-plant-pot-58460/

 

Spread the love
  •  
  • 10
  •  
  •  
  •  
  •  
  •