Ovaj jednostavan kolač vam daje mogućnost da eksperimentišete. Možete umesto pistaća staviti lešnike, orahe ili probati dekorisati kolač sa borovnicama, šljivama. Ovaj put, dajemo predlog dobitne kombinacije jagode i pistaća. Probajte.
Sastojci za kolač
- 80 g pistaća
- 200 g šećera
- 175 g brašna
- 1 kašikica praška za pecivo
- 125 ml mleka
- 125 g otopljenog putera
- 2 jajeta
- sok od ½ narandže
- malo izrendane kore narandže
- 250 g iseckanih jagoda
- 1,5 kašikica šećera u prahu
- so
Probajte recept i nek miriše cela kuhinja: Puding sa mirisom pomorandže
Priprema kolača
Ugrejte rernu na 180º. Puterom i brašnom pripremite i namažite posudu za pečenje kako se testo ne bi lepilo. Isitnite pistaće u blenderu. Ne moraju da budu jako sitni, lepši je ukus kada naletite na njih u kolaču.
U posudi umutite jaja, zatim dodajte mleko, puter i sok od narandže. Pored toga, treba dodati još i brašno, šećer, prašak za pecivo, pistaće, malo rendane kore narandže i prstohvat soli. Sve sastojke mešati dok se ne dobije kompaktna smesa. Pripremljeno testo rasporedite u kalupe i ubodite od gore iseckanih 100 g jagoda.
Pečete u rerni između 15-18 minuta, odnosno sve dok gornji deo ne dobije finu zlatno braon boju i dok se središnji deo kolača ne ispeče. Probajte čačkalicom najdeblji deo testa da li je dovoljno pečen. Ostavite kolač u modli da se prohladi, pa ga tek kasnije izvadite.
Za dekoraciju napravite kombinaciju boja, igrajte se crvenom i belom bojom. Isečene jagode stavite odozgo, pospite sve šećerom u prahu i kolač je gotov.
Predlog za još jedan desert: Kolač sa nadevom od limuna i sirupom od borovnice
Prijatno uz Kockice života
Photo by Monika Grabkowska on Unsplash