Kolač sa nadevom od limuna i sirupom od borovnice, desert, kolač

Sastojci:

  • 6 belanaca
  • 330 gr šećera (1,5 šolja)
  • 1,5 kašikica sirćeta
  • 1 kašikica kukuruznog brašna

Nadev od limuna

  • 4 žumanca
  • 50 gr šećera
  • 100 ml soka od limuna
  • 60 gr putera

Sirup od borovnice

  • 100 gr borovnice
  • 100 gr šećera
  • 1,5 kašikica sirupa
  • maskarpone sir

Priprema

Upaliti rernu na 150 C i pripremiti 12 modli za mafine.

U posudu mikserom umutiti belanca i dodati prstohvat soli (mutiti 4-5 minuta) sve dok se ne dobije lagana masa. Dok mikser radi, postepeno dodavati šećer, sirće, kukuruzno brašno i malo rendane kore limuna. Smesu staviti u rernu i smanjiti temperaturu na 120 C, peći će se sve dok ne postane hrskavo (oko 1,5 sat). Nakon toga, isključiti rernu i ostaviti kolač da odstoji u rerni dok se ona potpuno ne ohladi.

Nadev od limuna

U šerpu staviti žumanca i šećer, postepeno dodavati sok od limuna i puter i neprestano mešati na laganoj vatri (oko 3-4 minute). Skloniti šerpu sa vatre i ostaviti da se ohladi. Nadev staviti u frižider da se potpuno ohladi.

Sirup od borovnica

U šerpu staviti borovnice, šećer i 2 kašikice vode na slaboj vatri mešati sve dok se šećer ne rastopi. Kuvati na blagoj vatri sve dok ne postane lagani sirup (5-6 minuta).

Servirati kolač na tanjir sa nadevom od limuna, preko njega maskarpone preliven sirupom od borovnice. Pored kolača, dodati extra nadev od limuna i poslužiti.

 

PROČITAJTE SLEDEĆI RECEPT: Lava cake

 

Prijatno uz Kockice života

 

 

Izvor: www.gourmettraveller.com.au

Spread the love
  •  
  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •