olimpijska regija, Grčka, kockice zivota, kockice života

Da li se letovanje mora svesti samo na sunce, more, plažu i ležaljku? Ili možda put u Grčku može da se obogati sa još nečim? Ukoliko ste vi, kao i mi istraživači i volite da pored osoljenog tela otkrijete i naučite nešto korisno i udovoljite svom čulu vida sa prelepim skrivenim mestima, onda ostanite uz nas. Vodimo vas na ušuškanu lokaciju, pravo grčko pastirsko selo koje je zadržalo svoju autentičnost – Stari Pantelejmon.

Olimpijska regija čuva bogatu istoriju Grka i dovoljno je samo da spomenemo planinu Olimp, kolevku bogova koja pazi na morsku obalu. Nadomak Leptokarije smeštena je tvrđava Platamon. Ukoliko volite pešačenje i planinarenje uputite se u osvajanje brda. Izaberite predveče za ovakvu avanturu, jer ume da bude nezgodno kad sunce upekne. Takođe, zalazak sunca je moćan sa tvrđave, kao i pogled na okolne plaže. Ali, više o ovoj tvrđavi očekujte u drugom tekstu koji ćemo samo njoj posvetiti.

Stari Pantelejmon – na padinama moćnog Olimpa

Tu negde, na istočnoj padini planine Olimp nalazi se grčko selo Stari Pantelejmon. Prelepo grčko selo koje čuva ono što su drevna pastirska sela iz XV veka imala. Trenutno je veoma popularno mesto, kako za grčke tako i za nas strane turiste. Dosta je popularizovano i od strane EU koja je pomogla da se Stari Pantelejmon obnovi i da povrati stari izgled. Proglašeno je 2003. godine spomenikom nacionalne baštine, pa su zahvaljujući tome turisti mogli da se upoznaju sa izgledom grčkih sela.

Prilaz selu je blago rečeno nezgodan, jer su putići na nekim mestima toliko uzani i strmi da imate utisak da se vozite pod uglom od 90 stepeni. Ipak, vredi truda, samo budite pažljiviji tokom vožnje.

Pogled koji se pruža sa vrha je fenomenalan i sigurni smo da se nećete pokajati. More i vrhovi Olimpa toliko su moćni kad se zajedno posmatraju, da vas i ne čudi zašto su bogovi izabrali baš Olimp kao svoju kolevku.

olimpijska regija, Grčka, kockice zivota, kockice života
Stari Pantelejmon

Uskočite u vremeplov

Stari Pantelejmon vas upoznaje sa grčkom gradnjom vraćajući vas nekoliko vekova unazad. Kamen je gde god da pogledate. Kamene kuće sa drvenim gredama, kaldrma čitavim putem kroz selo, trg sa crkvom kao centralno mesto asocirajući na neka davna vremena. Iako crkva zauzima centralno mesto, ona dominira samo zbog svog značenja i simbolike na hrišćanstvo koje je zastupljeno kod Grka, a ne zbog neke preterano grandiozne građevine. Sačuvala je onu vrednost koju verske građevine i treba da imaju. Idiličnu sliku upotpunjuje ogroman platan ispod čije krošnje su smeštene crkva i škola.

Taverne na trgu odlične su da se sakrijete od letnje žege i da se rashladite uz hladno piće. Odmor će vam prijati u debeloj hladovini koju pravi vinova loza. Ukoliko volite da uživate u večeri ili piću uz pogled na more, možete posetiti restorane koji su na obodima sela.

 

 

 

 

 

Meštani su omogućili privatan smeštaj svima onima koji su zainteresovani da borave u Starom Pantelejmonu. Brojni su apartmani, pa i cele kuće koje mogu da se rentiraju. I moramo priznati da su se zaista potrudili da vam ugođaj bude potpun. Uživaćete u miru, kafu pijuckati sa pogledom na more, a lokalni specijaliteti će vas čekati na stolu.

Šetnjom kroz selo primetićete puno radnjica gde se neguje prirodna kozmetika i starinski način pripreme preparata. Takođe, meštani će vam sa osmehom ponuditi mnoštvo začinskog bilja, meda i domaćih slatkiša.

Pri odlasku iz sela, zastali smo negde na pola puta odakle se pruža nezaboravan pogled na zaliv i zalazak sunca. Otvorili piće i zasladili život sa homemade čokoladom sa kestenom i pistaćima. Prste polizali, pozdravili se sa bogovima Olimpa, upili svaki momenat uživanja i krenuli u nove avanture.

Do sledećeg pakovanja kofera, Vaše Kockice

 

Photo izvor:

https://yandex.com/images/

Spread the love
  •  
  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •