Durmitor, Crna Gora, planina, Crno jezero, kockice života, kockice zivota

Prvi put smo se sreli on i ja. Zapravo, bio je pre ovog jedan kratak susret… ali samo na kratko i nedovoljno da se dobro upoznamo. Bilo je to jedno davno letnje jutro, tačnije svitanje i rađanje dana na Durmitoru. A put me je vodio do mora… Tako da to i ne ubrajam u poznanstva. Bilo je previše kratko. Zato sam se odlučila da dođem i da se napokon upoznamo, on i ja. Čula sam od drugih da je ogroman, drugačiji, divlji i teško osvojiv. Nisam ni slutila da će ovo biti ljubav na prvi pogled. A bila je.

Sačekao me je u svoj svojoj lepoti, okupan suncem i lepim, letnjim danom… i taj ponovni susret bio je veliki. 

Durmitor i ja

Durmitor, Crna Gora, planina, Crno jezero, kockice života, kockice zivota

Ovaj put moje vreme je i tvoje vreme, desetak dana je pred nama. Durmitor i ja se družimo danima, polako se upoznajemo. Ja upijam njegovu lepotu, prizore, nestvarne predele, a Durmitor mene posmatra. Prvo me gleda onako sa strane, pa osluškuje moje korake, prati moje kretanje, sluša moje disanje. I tako, lagano to ide, upoznajemo se…

Durmitor me iskušava, testira, nudi mi nestvarne predele i neosvojene vrhove i pita se da li ću uspeti. Jer osvojiti ljubav Durmitora može se samo ovako, uz mnogobrojna testiranja. Pravi put je šetati stazama koje je već neko pre mene utabao, ići pitomim i strmim stranama, istraživati i diviti se. Gorske oči me posmatraju, Šareni pasovi se smeše i bodre me, a Zupci svojim zubima pokazuju da Durmitor nije lako osvojiti. Prutaš daje oslonac, nevidljivi prut da lakše savladam uspone i osvojim vrhove.

Durmitor, Crna Gora, planina, Crno jezero, kockice života, kockice zivota

A ja?! Ja se svojski trudim…

I rodila se ljubav. Ona prava, neiskvarena ljubav između Durmitora i mene. Prosto neopisivo rečima. Ostajem nema pred lepotom Durmitora, očarana i opčinjena. Zato tako malo i pišem, jer ne nalazim prave reči da opišem šta sam sve doživela. Ali čvrsto obećavam i Durmitoru i sebi da ću ponovo doći. OBEĆAVAM!!!

Durmitor, Crna Gora, planina, Crno jezero, kockice života, kockice zivota

Durmitor, Crna Gora, planina, Crno jezero, kockice života, kockice zivota

Durmitor, Crna Gora, planina, Crno jezero, kockice života, kockice zivota

Pročitajte sledeći putopis: Mesto gde vlada beloglavi sup Uvac

Najbolji, najlepši, najveći, najjači

Puno toga lepog sam doživela uz uzvraćenu ljubav, ali ću neke stvari sebično čuvati za sebe. Sa vama ću podeliti samo neke od lepih trenutaka:

Najbolje pivo na katunu – nikad bolje pivo nisam popila nego tad pri spuštanju do katuna. Možda zvuči nemoguće, ali tu se prodaje pivo i to ne bilo kakvo, već najbolje na svetu! Rashlađeno, stoji u hladnoj vodi i čeka me. Posle napornog dana, ugrejana do usijanja, umornih nogu sela sam na klupu, naslonila umorna leđa na drveni krov katuna i popila ga u slast.

Najlepše osveženje uz sneg u avgustu – obožavam sneg i jedna sam od retkih koja se raduje zimi. Svaki dan sam iščekivala da nas put navede na zaostali sneg koji Durmitor ljubomorno čuva. Da dodirnem malo snega, da ga probam, rashladim se i da moja skala sreće eksplodira. I uspela sam.

Najveći dan u mom skromnom planinarenju je bio na osvojenom vrhu – osvojila sam te Durmitore!! (a i ti mene)

Najlepše prizore za oči –  doživljavala sam ih non stop, bez prekida. Gde god da vam pogled odluta, to umiruje, puni telo energijom, puni dušu mirom. Jer na Durmitoru drugačije ni ne može.

Najbolji espresso na Crnom jezeru ozbiljna sam, ne znam odakle su doneli kafu, ali ova koju sam pila na terasi je za pohvalu. Da li je do Durmitora, čitavog ambijenta, ali i šoljica je čak izgledala posebno. A tek pogled preko jezera do Međeda

Najjaču grmljavinu u životu doživela sam na Durmitoru – kada je zagrmeo, odskočila sam. Ledi krv u žilama.

Najjači adrenalin sledi posle zip-line  slobodan dan nisam iskoristila za lenčarenje i kafenisanje već odem do Đurđevića Tare i spustim se. Hm, pa spustim se u pravom smislu te reči, linijski (line), a bogami i zipovano, upakovano, uvezano, prikačeno. A adrenalin puca!

Durmitor, Crna Gora, planina, Crno jezero, kockice života, kockice zivota

Pročitajte sledeći tekst: Mesto gde spavaju lepe i magične vile Miroč

I šta dalje?

Znala sam da će ova letnja avantura biti drugačija od ostalih, ali nisam mogla da dokučim zašto. Sad mi je i jasno, sad kad sam je osetila u potpunosti, izbliza. Kada sam osetila kamen Durmitora, poneki uspon i puno lepih prizora, kada sam osetila da smo se zavoleli onako izistinski, obostrano.

Zato je i rastanak bio bez suza, jer je dato obećanje za naš sigurni, ponovni susret.

Ovaj tekst je onako od srca, još uvek pod snažnim utiskom moćnog Durmitora, a sledeći će biti malo i o ostalim čarima Durmitora koji mogu da vam zatrebaju ako se odlučite da ga posetite.

Ili bolje reći da mu pružite šansu za ljubav. Verujte mi, bićete osvojeni.

Vaše Kockice života

Spread the love
  •  
  • 20
  •  
  •  
  •  
  •  
  •