kockice života, kockice zivota, Miroč, Veliki Štrbac, Đerdap, Dunav, klisura

Put do Miroča vodi uz Dunav i jedan je od najlepših predela Srbije. Priroda je jednostavno čarobna.

Sa jedne strane je Dunav koji svojim moćnim tokom sebi pravi put i stvara lepe predele. Dunav je moćan, širok i pomalo podseća na more. Ukoliko na trenutak zaboravite, niste sigurni da li ste u Boki Kotorskoj ili na reci. Dunav useca svoj tok, tiho i jako se probija do Rumunije. Ovde se vidi sva snaga Dunava.

Panonsko more
Panonsko more

Sa druge strane predeo je okružen planinama, koje je Dunav svojim tokom usekao. Litice i nepristupačni prilazi samo dokazuju kako je Dunav snažan i  poigravajući se sa prirodom nastala je Đerdapska klisura. Na ovom delu, Dunav je najdublji (90m) i najuži (150m) u svom celom toku. Đerdap je najveća klisura u Evropi, dugačka oko 100 km, zovu je i “gvozdena vrata”.

Đerdapska klisura
Đerdapska klisura

Lepotu prirode teško šta može nadmašiti. Miroč je samo dokaz kako je priroda savršena. Izdiže se uz ivicu Dunava i svojim strmim liticama pruža odlične vidikovce. Najviši vrh je Veliki Štrbac 768 m sa kojeg pogled puca na sve strane. Miroč je obrastao hrastovom i bukovom šumom koja lekovito deluje na dušu. Markirane staze vode kroz šumu i zapravo ste u pravom nacionalnom parku. Sve je uređeno onako kako priroda to želi, a posetiocu na Miroču ostaje samo da uživa.

Nakon dugog pešačenja, kao nagrada je pogled koji se iznenada pruža na prvom vidikovcu. Prizor koji na trenutak zaustavlja vreme. Lepota sa vidikovca vas ostavlja bez daha i čini se kao da ste dobili udarac u pleksus i da ste ostali bez vazduha. Pogled puca i seže u nedogled. I tako vas Miroč dočeka i nagradi. Podari vam prizore koje ćete pamtiti ceo život. Pogled se pruža na sve strane, gledate južne padine Karpata, grandiozan Dunav i na drugoj obali je Rumunija.

kockice života, kockice zivota, Miroč, Veliki Štrbac, Đerdap, Dunav, klisura
Pogled koji treba da se nađe na vašoj bucket listi

Miroč – mesto gde spavaju vile

Miroč je planina gde žive vile. To su ona lepa, magična bića koja se spominju u mnogim pričama i pesmama. Nije slučajno zašto su vile izabrale baš Miroč kao svoje mesto. Ovako lepi prizori moraju da idu zajedno sa legendama i pričama o lepim vilama. Tako je baš na Miroču i nastala pesma o Kraljeviću Marku i vili Ravijojli. Na ovako magičnom mestu morala je nastati legenda o božanskom biću, o vili Ravijojli. Vilina lepota, sujeta, plahovitost i magija ispevana je u pesmi, a njen lep glas opijao je Miroč. Pobratim Marka Kraljevića je svojom pesmom pokušao da nadjača vilinu pesmu, što ju je naljutilo i bez oklevanja se osvetila. Vila je čuvar planine, čuvar granice i gospodarica Miroča, a Marko Kraljević je bio njen snažni protivnik. Deo pesme kaže…

kockice života, kockice zivota, Miroč, Veliki Štrbac, Đerdap, Dunav, klisura
Mesto gde spavaju vile

 

 

Lepše grlo u Miloša carsko,
Jeste lepše nego je u vile.
Rasrdi se vila Raviojla,
Pak odskoči u Miroč planinu

 

 

Pročitajte sledeći tekst kao predlog za novo putovanje: Šta to nudi Jegrička ljubiteljima prirode?

 

Pećine na Miroču

Planina Miroč je poznata po velikom broju pećina. Po svom sastavu je krečnjačka planina i pružila je veliki broj pećina. Najpoznatija je Lazareva ili Zlotska pećina. Dobila je naziv po Lazarevoj reci, pored koje teče i po mestu Zlot koji se nalazi u blizini na samo 3 km od pećine. Lazareva pećina ima uređene staze za posetu, a ispitana je samo delimično, oko 10 km pećinskih kanala i prelepih dvorana sa pećinskim nakitom.

kockice života, kockice zivota, Miroč, Veliki Štrbac, Đerdap, Dunav, klisura
Miroč

Nacionalni park Đerdap

Ulaznica se naplaćuje 150,00 rsd

kockice života, kockice zivota, Miroč, Veliki Štrbac, Đerdap, Dunav, klisura
Gvozdena vrata

Spremili smo zanimljivosti za vas: Đavolja varoš – geomorfologija ili legenda?

Neka se Miroč nađe na vašoj bucket listi, žele vam Kockice života

 

Izvor: https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE_%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%99%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%9B_%D0%B8_%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0

Spread the love
  •  
  • 68
  •  
  •  
  •  
  •  
  •