Emocionalni razvoj dece,kockice zivota,kockice života

Roditelji, da li ste nabavili Priče za buđenje mudrosti? Priče uz koje svako dete treba da se uspava? Nadamo se da ste spremni za nešto novo, za potpuno dugačije viđenje pričica za laku noć. 

Želimo da podelimo sa vama utiske o jednoj prelepoj knjizi za decu koja nas je oduševila. Razlikuje se od svih dosadašnjih koje smo imali i ostavila je baš jak utisak na nas.

U pitanju je knjiga  “Safari duha – priče za buđenje mudrosti”  od Nade Bučević. Sigurni smo da su za autorku svi čuli, pa ćemo se ovde baviti samo njenom objavljenom knjigom.

Knjige otvaraju vrata mašte

Knjige su tu da otvore deci nova vrata i uvedu ih u svet mašte gde je sve moguće i gde logika gubi u borbi sa imaginarnim. Uz njih se bogati fond reči koji je važan za razvoj deteta. Naravno, ne deluju sve priče isto na decu i treba pažljivo birati šta se čita za laku noć.

Ova knjiga je na neki način nastavak knjige  „Safari duha: knjiga o mudrosti odgoja“  koja roditeljima šalje poruku da vaspitanje dece započinje radom na sebi. Ukoliko želimo da izvedemo dete na put da bude osoba koja ima samopouzdanje, veru u sebe i druge, zna da poštuje prave vrednosti, onda se moramo prvenstveno baviti sobom i raditi na svom razvoju.

Meditativne priče za decu su obraćanje autorke deci uz priče koje će im ukazati na istinske vrednosti života, a roditelje podsetiti na ono što znaju ali su davno i tako lako zaboravili.

One imaju pozitivno dejstvo na emocionalni, mentalni i intelektualni razvoj dece. Ova knjiga će jačati zdrav emocionalni i intelektualni razvoj, probudiće potencijale koje svako dete nosi u sebi, jačati samopouzdanje, jačati pamćenje, koncentraciju i pažnju, pronaći unutrašnji mir.

Potreba za drugačijim pričama pojavila se kod autorke kada je trebala svojoj ćerki da čita klasične bajke, u kojima se pojavljuje puno negativnih likova, straha i poruka koje ona nije želela da prenese dalje.

Ističući važnost emocionalne inteligencije kod dece, kojoj se sve manje posvećuje pažnja, autorka je stavila akcenat na empatiju, samopouzdanje i slobodno izražavanje osećanja. Želela je da svi mališani razvijaju svoj svet mašte i igre. Da ne guše svoju kreativnost, jer knjige su tu da ukažu da je nemoguće ustvari moguće.

Naučite decu da se opuste

Potencira na opuštanje i skreće pažnju na to koliko je važno i decu upoznati sa onim lepim što opuštanje donosi. To je i razlog zašto ćete u knjizi nakon svake pričice pronaći vežbe za opuštanje. Sa toliko pažnje i ljubavi su napisane i usmerene ka dečijem mozgu, da ne mogu da ne uživaju u njima. Pogledajte ove divne čarobne reči i zamislite da ih čitate svom detetu:

„U tvom srcu sada su svi odgovori koje ćeš ikada trebati. Uvijek ih najprije tu potraži.“

Da li ima ičeg lepšeg od toga kad dete shvati da su svi odgovori koji mu trebaju u njegovom srcu? I ta nova saznanja deli sa svojim najbližima, sa roditeljima. Sa jednom pravom rečenicom možete više postići u razvoju deteta, nego ponekad sa čitavim setom postupaka koji su pogrešni.

Opuštanje će im omogućiti da rasterete svoje male sive ćelije, koje su prebukirane i zatrpane mnoštvom informacija i novih saznanja, a koja treba usvojiti i lepo posložiti u svojim glavicama. Potrebne su im ove vežbice kako bi odmorili mozak i  telo, kako bi se lakše pripremili za novi dan.

Mali delić iz knjige da se zamislite

Dijalog između zvezdice Lee i čarobnjaka Elija:

– Što ti je? – upita je Eli. – Nešto tražiš?

– Ne – reče Lea. Divim se ljepoti Zemlje. Znaš, mi gledamo izdaleka i ne vidimo ljepotu cvijeta i ne čujemo pjev ptičica, a sve je to tako divno. Vi na Zemlji sigurno svaki dan uživate u tome.

Eli je pogleda začuđeno. – Ti si doista pala s neba. Vidi se da ne znaš kako ljudi žive tu, na Zemlji. Ne čuju pjev ptica, već alarm budilice, ne vide ljepotu cveta, već korov oko njega. Ali znamo ponekad uživati u zvjezdanom nebu. Mislimo da je gore ljepše nego tu. Zar nije? „

NE dozvolite da vas nebitne stvari preokupiraju u toj meri da zaboravite da uživate u onom lepom i jednostavnom što se dešava oko vas. Ova knjiga daje snažnu poruku i roditeljima, jer oni treba da se osveste, kako bi umeli da prenesu poruku deci. To je i lepota i vrednost ove knjige, što zajedno edukuje i roditelje i decu i ukazuje na ono što se ne sme zaboraviti.

Članak koji svi roditelji moraju pročitati: Radite na sebi, kako biste mogli da radite na razvoju deteta.

Zaplovite sa nama u novi svet mašte, u nove pričice sa lepšim pogledom na svet, gde će dete znati da se suoči sa problemom, znati da prepozna različite emocije i da ih lakše prebrodi.

I naravno, da se nakon svega dobro opusti za nove avanture u novom lepšem svetu.

Obavezno pročitati: Nebo je granica – divna pričica za jačanje samopouzdanja kod deteta

Budimo mudri sa našom decom, da se ne bismo kasnije kajali,

Iskreno Vaše Kockice Života

 

Photo izvor:

https://yandex.com/images/

Spread the love
  •  
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •