DIY ideje, MICA, zabava, deca, logicko razmisljanje, kockice zivota, kockice života

Shvatili smo da deca pre pristupe nekoj društvenoj igrici ukoliko su učestvovali u njenom pravljenju, osmišljavanju i ako su njihove ideje i zamisli usvojene. Nakon igre memorije koju su Kockice života pravile, na red je došla IGRICA MICA. Inače, društvene igrice su odlične za razvoj koncentracije, logičkog razmišljanja, vežbanje strpljenja i upornosti. A u osnovi su prava zabava za celu porodicu.

Još jednom smo iskoristili prirodu oko nas i kamenčiće koje smo iscrtali. Zajedno smo se dogovorili šta će nam biti „igrači“ i tako je izglasano srce i kućica. Ovo je novi DIY projekat, ideje koje su Kockice života osmislile za vas.

Pročitajte kako da sami kreirate igricu memorije: Igra memorije – stimulisanje mozga kao velika zabava

Potreban materijal za igru MICE i postupak izrade

 • Kamenčići
 • Olovke koje podržavaju iscrtavanje po kamenčićima
 • Parče kartona (hamer, običan papir, šta god vam padne na pamet)
 • Kesica za odlaganje i nošenje kamenčića

Što se tiče postupka izrade, prvi i jedini zadatak je osmisliti šta su vam „igrači“. Mi smo, kao što smo napred naveli, zajedničkim snagama doneli odluku pa je iscrtavanje bilo velika zabava.

MICA – pravila igre

Mica je strateška igra sa dva igrača, koja se igrala još u Rimskom carstvu. Cilj igre je pobediti ili zarobiti protivničkog igrača i to tako što će on ostati sa manje od tri figurice, što je klasična pobeda. Takođe, ukoliko protivnik ne može da odigra potez i nema gde da pomeri svoju figuru, to se zove zarobljavanje i označava kraj igre. Još jedna opcija je kada oba igrača ostanu sa tri figurice, što dovodi do nerešene igrice.

Igrači postavljaju po devet figurica na tablu, a dogovore se ko će prvi početi sa postavljanjem. Cilj je da se formira MICA, tj. da se postave tri figurice horizontalno ili vertikalno u niz. Igrač koji je formirao MICU, ima pravo da protivniku uzme jednog igrača, ali samo onu figuricu koja nije već u formiranoj mici. Naravno, ako nema drugog izbora (slobodnih igrača), onda može ukloniti igrača koji je u nizu.

Kada se postave figurice, nastavlja se pomeranje istih ali samo po ucrtanim tačkicama koje ne smeju da se preskaču.

Faza letenja je kada igračima ostanu po tri figure i tad se uglavnom završava partija sa nerešenim ishodom. Ako se odluče da igraju dalje, igra može da potraje i nekoliko sati. U ovoj fazi onaj koji je ostao sa tri figure može da preskače tačke i da stane na bilo koju tačku na tabli.

Pakovanje može biti bilo koja kesica koja je praktična, kako biste mogli MICU da nosite van kuće, da se igrate u prirodi, na nekom izletu..

Igrajte se sa decom, dozvolite im da učestvuju u kreiranju igrice i naravno, učite ih da je OK ponekad izgubiti 🙂

Važno je znati kako sportski podneti poraz  🙂

Vaše Kockice

Pronađite još igrica na našem sajtu: Izazov za dečiji mozak – pronađi izlaz iz lavirinta

Šta kad LEGO kockice ušetaju u igricu Ne ljuti se čoveče?

Spread the love
 •  
 • 19
 •  
 •  
 •  
 •  
 •