prirodna krema za bebe, nega bebine kože, nega beba, kockice života, kockice zivota

Kako negovati bebinu kožu?

Posebna pažnja se posvećuje nezi dečije kože, a naročito kože novorođenčadi. Nova, mlada koža podložna je brojnim osipima i reakcijama na spoljne faktore. Razlog za to je jer još uvek u potpunosti nije razvila zaštitnu barijeru, kao što je slučaj sa kožom odraslih osoba.

Stručnjaci upozoravaju da baš proizvodi za negu dečije kože spadaju u faktore koji utiču na osipe  i razne promene na koži. Od velike je važnosti dobro pročitati deklaraciju na proizvodima, ukoliko koristite preparate iz trgovina ili apoteka. Sve što se prodaje u apotekama, nije uvek najbolje rešenje, jer trenutno proizvođači jako dobro znaju da prikriju na legalan način štetne supstance u proizvodima.

Više o tome možete pročitati i informisati se u našem članku: Iskoristite prirodu – napravite bebi ulje za negu kože.

Baš iz tog razloga što mogu izazvati razne iritacije na koži, naša preporuka je da se okrenete prirodi i da priuštite bebinoj koži ono što joj prija. U prvom periodu života, beba komunicira sa okolinom preko kože, primajući informacije o okolini i uživajući u maminom dodiru.

„Prirodna kozmetika je uvek bolji izbor“. Jeste istina je, ali vodite računa da je „Prirodno“ vrlo širok pojam i potrebno je oprezno pročitati sastav svakog proizvoda. Pogotovo se to odnosi na proizvode koji su namenjeni bebama i deci, jer se smatra da su oni sigurniji, pošto su namenjeni najmlađima. Realnost je sasvim drugačija, jer ti proizvodi sadrže mineralna ulja, dodatne mirise, konzervanse i razne štetne supstance.

Tradicionalne kreme za negu bebine kože

Kreme su tradicionalna nega kod nas, pa ih danas možemo kupiti u trgovinama, apotekama, prodavnicama zdrave hrane. Nažalost one su sve češće na bazi naftnih derivata, što umanjuje njihovu lekovitost. 

Kreme su se od davnina kod nas izrađivale od životinjske masti ili maslinovog ulja s dodatkom pčelinjeg voska. Iako naša koža dobro prihvata životinjske masti, danas uglavnom koristimo biljna ulja i maslace. Biljni maslaci su sami po sebi balzami. Možemo ih koristiti u prirodnom stanju, dodati im eterična ulja, topiti ih i koristiti kao zamenu za svinjsku mast u tradicionalnim receptima. Ako koristimo biljna ulja u receptima, moramo ih zgusnuti pčelinjim voskom.

Prirodni balzam za negu bebine kože

Navešćemo vam ovde jedan recept za kremu koju možete vi sami napraviti. Ova krema će delovati zaštitno i protivupalno ukoliko se na bebinoj koži pojavi osip, perutanje ili crvenilo.

Dobra je kao zaštita za osetljivu kožu pre izlaska na hladnoću ili kao zaštita za guzu od pelenskog osipa.

Potrebno je:

 • 50ml shea maslaca
 • 20ml macerata nevena u suncokretovom ulju
 • 8 kapi eteričnog ulja lavande
 • 2 kapi eteričnog ulja rimske kamilice

Postupak pripreme:

Na ringlu stavimo lončić do pola napunjen vodom, a na njega posudu koja je otporna na visoku temperaturu. U gornju posudu staviti shea maslac i polako ga otopiti. Ovaj postupak osigurava da se sastojci ne pregreju i ne zagore. Dodamo ulje dok ne postignemo željenu konzistenciju. Balzam skinemo sa vatre i ostavimo da se hladi na sobnoj temperaturi. Kad primetimo da se počeo stvrdnjavati na rubovima, dodajemo eterična ulja, dobro promešamo i prebacujemo u čiste posudice. Ukoliko je potrebno pre nanošenja zagrejte kremu među prstima.

Prirodni sastojci balzama

Praksa nam je da vas kroz naše članke upoznamo pobliže sa sastojcima koje koristimo:

Shea maslac odgovara svim tipovima kože i pomaže pri sprečavanju nadraženosti. Sve kreme koje imaju shea maslac kao osnovu lake su za nanošenje, jer je tekstura meka. Čini bebinu kožu zdravom i negovanom, sprečava njeno isušivanje.

Suncokretovo ulje je potcenjeno, a zapravo vrhunsko ulje za negu kože, jer se brzo i lako upija. Njegovo protivupalno delovanje korisno je kod svih upalnih stanja. Idealno je za prvu negu beba.

Neven je biljka koja je najzastupljenija u kozmetičkim proizvodima i većina krema zasniva osnovu baš na njoj. Neven ima protivupalna i antimikrobska svojstva i stimuliše obnovu kožnih ćelija.

Eterično ulje rimske kamilice veoma je traženo u kozmetičkoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Umiruje upaljenu kožu, otklanja akne i balansira lučenje sebuma, tako da osetljiva koža sklona crvenilu veoma dobro reaguje na ovo ulje.

Ulje lavande deluje smirujuće i idealno je za negu osetljive kože, uboda, opekotina i manjih ranica. Dovoljno je nežno za negu malih beba.

Momenti koje provodite zajedno sa bebom usmereni jedno na drugo su neprocenjivi. Razgolitite svoju bebu, jer one vole da budu slobodne i sa prirodnim bebi uljem masirajte svoju bebu. Uživajte u tim trenucima, smejte se sa njom i pričajte joj.

Kad koža dobro upije ulje nakon masaže, ne morate odmah naneti kremu, jer nema potrebe previše opterećivati bebinu kožu. Ulje sa prirodnim sastojcima pružiće bebinoj koži ono što joj je potrebno.

Po potrebi, kad vidite da bebinoj koži treba nega, nanesite polako razmazujući uz nežne pokrete kremu koju ste po gore navedenoj recepturi napravili. Videćete kako bebina koža postaje nežna i baršunasta.

Negujte svoje bebirone sa najkvalitetnijim i najboljim što vam priroda pruža.

Vaše Kockice

 

 

Photo izvor:

https://www.freepik.com/

https://www.pexels.com/

https://www.flickr.com/

Spread the love
 •  
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •