Galerija Matice srpske, izložba, Novi Sad, kockice zivota, kockice života

Lepo vreme nas je izmamilo iz kuće i pokrenulo, pa smo počeli da obilazimo događaje u našem gradu. Sreća, ima ih dosta pa možemo da uživamo.

Na sva ona dešavanja gde možemo da povedemo podmladak, to i činimo kako bi im približili pojam muzeja, galerija..

Pre desetak dana prvi put su se naši juniori upoznali sa Galerijom Matice srpske i otvorila nam je svoje prostorije u okviru akcije Kroz objektiv. O tome u nekom drugom tekstu, a ovde želimo da vam predstavimo događaj koji se priprema i u najavi je. U pitanju je proslava jubileja 60 godina Galerije Matice srpske u zgradi na Trgu galerija.

Događaj je organizovan u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad 2021“ 1. juna od 18.30 do 22.00 sata. Želja je da se ukaže na Trg galeriju kao važnu kulturnu tačku grada i na značaj Galerije koja je na Trgu otvorena za javnost 01.06.1958.godine.

Narednih nekoliko godina park i plato na Trgu galerija biće obogaćeni sa novim sadržajima, a sve to zahvaljujući tituli Novog Sada – Evropske prestonice kulture. Kroz projekat „Park skulptura“ ova lokacija postaje novo mesto za kulturno uživanje i provođenje slobodnog vremena. Upravo 1. juna biće prikazana prva postavka u okviru ovog projekta koji ima za cilj prostorno uređenje parka i kreiranje novog javno-umetničkog prostora u kojem bi se izlagala vajarska dela domaćih i stranih umetnika.      

Događaj će započeti operom za decu „Priča duga o četiri druga“. Nastavlja se programom za decu tako što će nastupiti dečiji hor, a zatim sledi otvaranje tri izložbe.

Sastav Jazz Combinat će održati koncert za sve okupljene. Simbolično će u 20.21 sat biti svečano otkrivene skulpture iz kolekcija Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Likovne galerije Poklon-zbirke Rajka Mamuzića koje će ove godine biti izlivene u bronzi. One će biti postavljene kao prve skulpture u budućem Parku skulptura na trgu. Sve tri galerije svojim postojanjem, kolekcijama i najrazličitijim programima oživljavaju Trg i čine ga umetničkim središtem Novog Sada.

Otvorena prema svim uzrastima i kategorijama posetilaca, Galerija Matice srpske već 60 godina čini da kultura i umetnost postanu deo svakodnevnog života svih Novosađana.

Neka i vas lepo vreme izmami napolje da uživate u izložbi i jazz svirci. Imaćete priliku da se osvežite voćnim koktelima i limunadom, a ceo program možete pogledati u nastavku.

Pročitajte članak: Kako izgleda moderan svet gledajući očima Steve Cutts-a

Satnica programa

18.30 sati – Opera za decu „Priča duga o četiri druga“
19.15 sati – Hor „Zvončići“
19.30 sati – “Umetnički vremeplov“ – izložba dečijih radova
“Od kopije do originala” – izložba učenika Srednje škole za dizajn „Bogdan Šuput“
“Novi Trg galerija” – izložba studenata Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka
20.00 sati – koncert sastava “Jazz Combinat” i koktel
20.21 sat – svečano otkrivanje vajarskih dela za „Park skulptura”

Uživajte u onom što vam grad priprema,

Vaše Kockice

 

Izvor:

http://www.galerijamaticesrpske.rs/

Spread the love
  •  
  • 6
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •