biblioteka, knjiga, čitanje, čitaonica, pisana reč, kockice zivota, kockice života

Tianjin Binhai biblioteka je nastala kao megalomanski projekat u Kini i sagrađena je 2017. godine. Nalazi se u mestu Tianjin Binhai, koji je 115 km severno od Pekinga. Dobrom saobraćajnom povezanošću i brzim vozom stiže se za svega 35 minuta.

Biblioteka ne bi bila ništa posebno da je napravljena u formi kakvoj smo navikli, ali vizuelno rešenje je izdvaja od ostalih. Futurističko, arhitektonsko rešenje je izazvalo pravu senzaciju. Za izgradnju je trebalo svega tri godine, od napravljene prve skice do kraja izgradnje.

Sve je impozantno, od brzine gradnje, do brojke u kvadratnim metrima, od broja knjiga koju poseduje, do broja posetilaca…

 

Biblioteka koju popularno zovu Oko

Tianjin Binhai biblioteku popularno zovu “Oko”, jer je zgrada napravljena oko svetlosnog, sfernog auditorijuma koji se nalazi u središtu i zovu ga “Oko”. Terasaste police za knjige prave reljefnu formu, igrajući se topografije. Police idu sve do plafona i stvaraju zamišljenu planinu od knjiga. Oblici i uglovi biblioteke daju policama višestruku ulogu. Posetioci mogu da koriste prostor na različite načine, kako za čitanje, tako i za šetanje kroz prostor, druženje, upoznavanje. Police za knjige su stepenice i ujedno i mesto za sedenje, gde se postepeno izdižu sve do plafona i stvaraju zamišljenu reljefnu formu planine.

Za sada pristup visokim policama nije dozvoljen, pa kažu da svoju punu verziju biblioteke očekuju u budućnosti, a do tada su na perforiranom aluminijumu štampali formu knjige i postavili je na najviše police. Ovako su idejno rešili vizuelni prikaz knjiga i na najvišim policama.  Forma polica je prisutna i spolja, gde dobijaju još jednu funkciju, služe kao žaluzine na prozorima.

Pročitajte sledeći članak: Mesto gde knjige postaju stvarnost – kutak za čitanje

Zgrada je napravljena na pet spratova, a biblioteka može da primi 1,2 miliona knjiga. U prizemlju je čitaonica, kako bi prilaz bio najjednostavniji najpre za decu, a i za starije čitaoce. Na prvom i drugom spratu su čitaonice i prostor za odmor, dok su dva poslednja sprata predviđena za kancelarije, prostorije za sastanke, prostor opremljen audio i kompjuterskom opremom. U podrumu je smeštena velika arhiva.

Pročitajte članak: Roditelji, pričajte deci priče koje pozitivno utiču na njihov razvoj

Zanimljivi podaci o biblioteci:

 • U biblioteci je zabranjeno hodati u štiklama
 • Čišćenje gornjih polica se vrši uz pomoć pokretnih skela i kanapa
 • U prvoj nedelji nakon otvaranja imala je 10.000 posetilaca
 • Ovo je najveća „planina“ napravljena od knjiga

U eri moderne tehnologije „Oko“ je ambiciozna investicija, jer se sve više čitalaca priklanja modernim formama tzv. knjiga (ebooks, tablet, iPad, the Kindle). Sve je belo i futurističko, sa drugačijim vizuelnim prikazom biblioteke. Zaboravimo na trenutak na stare forme dugih, jednoličnih polica sa knjigama i uživajmo zajedno u slikama. Zamislite da ste tamo, izaberite knjigu za sebe, sedite i uživajte u čitanju.

Uz lepu knjigu u ruci, lep dan vam žele Kockice života

 

izvor teksta: https://www.designboom.com, https://www.yandex.com/

 

 

Spread the love
 •  
 • 11
 •  
 •  
 •  
 •  
 •