Oktobarh, Arhitura, kockice zivota, arhitektura, Startit, gradevinarstvo

Oktobarh je festival nastao kao studentska inicijativa 2016. godine sa ciljem da se kroz razna dešavanja, poput predavanja, radionica, filmskih projekcija, izložbi predstavi arhitektura i sve ono što je prati. Festival je do sada održan dva puta, u oktobru 2016. i 2017. godine u Novom Sadu.

Do sada je na festivalu učestvovalo preko 25 predavača iz same struke, kao i priznati profesionalci iz oblasti dizajna, fotografije, umetničkog stvaralaštva i scenskog dizajna. Pored predavanja održano je 12 filmskih projekcija, jedna radionica i dve ArhiTURE – šetnje kroz Novi Sad sa osvrtom na arhitekturu i istorijski značajne objekte.

Poslednjoj organizovanoj šetnji, tj. ArhiTURI prisustvovale su i Kockice. Planiran je obilazak sedam objekata, ali mi smo se odlučili za četiri objekta koje smo obišli. O njima ćemo vam pisati u narednih par članaka.

Ne bismo da budemo oštri, ali obilasci su dosta zavisili od vodiča – studenata i njihovog entuzijazma da podele sa zainteresovanim posetiocima informacije o objektima. Sigurni smo da svaki objekat prate zanimljivosti vezano za samu izgradnju i projekte, sa kojima bi šira populacija volela da se upozna.

U svakom slučaju, uvek smo za vetar u leđa novim projektima, pokušajima i inicijativi mladih ljudi. Stoga ćemo i ovu ArhiTURU pamtiti kao lep, sunčan, zanimljiv dan koji nas je ako ništa drugo, onda bar zainteresovao i pokrenuo da i sami malo istražimo o građevinama koje smo posetili.

Prvi na spisku je bio objekat u ulici Miroslava Antića 2, gde se trenutno nalazi Startit centar.

Grandiozan objekat u Mike Antića 2

Građevina koja zaslužuje posebnu našu pažnju jeste grandiozni objekat u ulici Miroslava Antića. Dugi niz godina ovde je bio smešten IT sektor Vojvođanske banke i na neki način objekat je bio zapušten. Projekat obnove je iziskivao značajna finansijska sredstva, tako da nikad nije odrađen. 2016. godine ljudima iz Startit-a je dodeljen ovaj prostor i otpočeo je na neki način preporod.

Primetno je da je objekat ponovo zaživeo i zauzeo zasluženo mesto na mapi dešavanja.

Zgrada je građena do 1956. godine. Sam objekat je građen kao moderna, internacionalni stil. Ono što je zanimljivo za arhitekte i građevince, jeste činjenica da čitav blok napolju podupire svega par „mršavih“ stubova. Čitavu konstrukciju drži osam stubića, što je po rečima vodiča bila neka vrsta prekretnice u izgradnji.

Veliki atrijum se nalazi u središnjem delu objekta i bio je tipičan za taj stil gradnje. Najčešće je bio kvadratnog  oblika, a zelenilo se odlično uklapa i “prkosi” sivilu zgrade.

„Oživljavanje“ građevine uz pomoć Startit-a

Objekat Startit-a u Mike Antića je treći po redu Startit centar u Srbiji, nakon Beograda i Inđije. Prostor ima 1.300m² i morali su da ga adaptiraju i prilagode svojim potrebama.

S obzirom da su mlade snage ušle u objekat, zajedno sa njima uplovila je i mladalačka vizija. Potpuno je promenjen koncept unutrašnjosti zgrade, jer su objekat ispunjavali hodnici i brojne kancelarije tipične za jednu banku. Kako bi dobili što više prostora, srušili su zidove i sve je pretvoreno u jednu veliku zajedničku prostoriju. 

Čitav novi koncept rada doneo je otvoren prostor. Veća komunikacija između ljudi što nije zastupljeno samo u IT sektoru nego i u drugim industrijama. Postoji Community bar, koji je prilagođen za opušten rad, dva coworking prostora, sala za događaje, učionica, kancelarijski prostor, kuhinja.

Na neki način brutalizam je uveden u zgradu. Išmirglani su zidovi, postaje dominantan čist beton, sivilo u pojedinim delovima. Sve je to odlično uklopljeno sa modernim stilom uređenja, tako da je prostor osvežen.

Sam objekat ima veliku površinu krova i ideja je da se u narednim godinama iskoristi taj prostor za letnje varijante. Želja je da se pored trenutnih 1.300m² površine, iskoristi površina koja je pod krovom.

Za neke delove je potrebno još ulaganja i renoviranja, kao npr. podrum u kom se i dalje oseti vlaga. Činjenica je da je učinjen veliki pomak što se tiče održavanja objekta, tako da smo sigurni da će mlada vizija povratiti ovom objektu onaj sjaj koji zaslužuje.

Sledeća tačka u ArhiTURI je Spomen-zbirka Pavle Beljanski, tako da vas u narednom članku vodimo tamo..

Vaše Kockice

 

https://www.facebook.com/oktobarh/

http://www.arhns.uns.ac.rs/aktuelno/oktobarh-2018

Spread the love
  •  
  • 13
  •  
  •  
  •  
  •  
  •