treće tromesečje trudnoće, deveti mesec, trudnoća, kockice zivota, kockice života

Trudnoća je jedan od lepših perioda u životu koji svaka trudnica pamti do kraja života. Traje 9 meseci, odnosno punih 40 nedelja, tačnije 280 dana. Ovde ćemo se osvrnuti na poslednji period u trudnoći, odnosno treće tromesečje.

Više informacija o računanju po nedeljama pronađite u našem članku  Trudnoća – šta treba da znate u prvom tromesečju?

Ukoliko ste nadoknadili propušteno, možete sa lakoćom da se vratite i nadovežete na period u trudnoći koji počinje od 28. do 40. nedelje trudnoće. To je period u trudnoći sa kojim se ovih 9 meseci završava – treće tromesečje trudnoće. Sve te nedelje prati razvoj kako bebe, tako i promene kod majke. Pokušaćemo da vam pobliže objasnimo o kakvim se promenama radi.

Napominjemo da je  drugo tromesečje  za većinu trudnica najlepši period. Mučnine i gorušica bi trebalo da su skroz nestale, a buduće majke imaju više energije nego što je to bilo u prvom tromesečju. Svakodnevno se osete pokreti bebe u stomaku, što stvara osećaj zadovoljstva činjenicom da u vama raste novo, malo čudo.

Treće tromesečje – sedmi mesec trudnoće

Sa sedmim mesecom počinje poslednje tromesečje trudnoće i to je period u kom beba ima ubrzan rast. Beba može razlikovati svetlost i mrak, jer joj je čulo vida razvijeno. Takođe, bebi je razvijeno čulo ukusa a može i razlikovati glasove, kao i slušati muziku koju joj puštate.

Beba je ojačala, tako da su i pokreti jači, što trudnica može osetiti na svojim unutrašnjim mišićima i organima. Pluća se razvijaju i dalje i pripremaju za disanje, kosti su u potpunosti razvijene, ali još uvek nemaju čvrstinu.

Materica raste, pritiska bešiku i moguće je češći odlazak u WC, što je karakteristično za treće tromesečje trudnoće. Mogući su bolovi u leđima, pa ukoliko vam prija treba da razmislite o nekim blagim vežbama koje su prilagođene trudnicama. Javlja se i zatvor, hemoroidi, krvarenje iz nosa, desni, proširene vene, fleke na koži..

Sve vezano za trudnoću pročitajte u članku: Trudnoća po tromesečjima – šta vas očekuje?

Osmi mesec trudnoće

U ovom mesecu treba posebno obratiti pažnju na ishranu, jer je osmi mesec, mesec kada beba ima ubrzan rast. Pogotovo se razvija mozak bebe. Beba se smešta u materici tako da će se pokreti bebe usporiti, a udarci će za mamu biti blaži. Beba ima svoj tempo spavanja i budnosti, što će buduća mama lako raspoznati. Što se tiče čula deteta, oči i uši funkcionišu i beba već može treptati. Osim pluća, koja se još uvek razvijaju, ostatak tela bebe je već formiran.

Ono što se kod trudnica javlja u ovom periodu su mogući problemi sa spavanjem, umor, zatvor, učestalo mokrenje, oticanje grudi, pojačan sekret. Karlica se priprema polako za porođaj, tako da sve više pritiska bešiku što utiče na češće mokrenje. Takođe, moguće je i povremeno gubljenje daha, jer se pritisak može osetiti i na drugim organima, kao i na rebrima.

Za osmi mesec, a naročito za deveti, moguća je pojava Braxton Hicksovih kontrakcija. Ne treba da vas brinu, jer se one pojavljuju iz razloga što se na taj način mišići materice učvršćuju.

Pročitajte zašto je izbor boje važan za razvoj bebe: Uređenje bebine sobe – boje kao stimulans za razvoj mozga

Deveti mesec trudnoće

Ovo je mesec koji svi željno iščekuju, jer sa ulaskom u njega, prelazi se ta psihička granica i olakšanje da ste sa devetim mesecom na neki način ušli u sigurnu zonu. U devetom mesecu vaša beba je faktički spremna da ugleda svetlost dana, a vi ste spremne za porođaj. Važno je da beba dobije na kilaži, kako bi lakše prebrodila prve dane svog života.

Antitela koja se stvore poslednjih nedelja trudnoće pomoći će bebi kasnije, u prvim mesecima života, da se izbori sa mogućim infekcijama. Zato je poželjno da se trudnoća, ukoliko je to moguće, izgura do kraja. Masno tkivo se i dalje stvara i potrebno je da se stvori dovoljna količina kako bi dete moglo zadržati telesnu temperaturu po rođenju.

Na kraju trudnoće, beba će biti dugačka oko 48-52cm, a njena težina će biti oko 3500-4000g. Naravno, ovaj podatak treba uzeti sa rezervom i gledati na njega samo kao na orijentir, a ne kao na brojku koju i vaša beba mora da dostigne.

Informišite se kako da sa prirodnim aparatima negujete vašu bebicu: Iskoristite prirodu – napravite bebi ulje za negu kože.

Što se tiče buduće mame, ona će postati prava šeprtlja. Hormoni utiču na opuštanje kostiju, posebno karlice, ali se to odnosi i na ostale zglobove u telu. Zato su trudnice u ovom periodu nespretne i moraju biti opreznije nego inače. Takođe, zbog svega postoji mogućnost da se trudnice teže mogu namestiti za spavanje i da im je teško da nađu udoban položaj.

Grudi su otečene i hormoni dovode do toga da se proizvodi mleko. Sa spuštanjem bebe u karlicu olakšaće trudnici disanje, ali će stvoriti pritisak na bešiku. Moguć je bol u leđima, kontrakcije, često mokrenje, otečene grudi.

Ne zaboravite da uživate

Sa ovim člankom završili smo sa pregledom trudnoće po tromesečjima. Već smo napomenuli da celokupan razvoj po tromesečjima možete pročitati u našim člancima:

Prvo tromesečje – Trudnoća – šta treba da znate u prvom tromesečju?

Drugo tromesečje – Najlepši period trudnoće – drugo tromesečje

Najvažnije je da osluškujete svoje telo i da znate da prepoznate simptome koji mogu da se pojave. Obavezno se za sve konsultujte sa lekarom, budite pažljivi ali i uživajte, jer dolazi beba uskoro i ono što ste iščekivali prethodnih 9 meseci.

Skockajte vaš novi zajednički život uz vašu bebicu

Vaše Kockice

 

 

Photo izvor:

https://pixabay.com/en/people-baby-bear-belly-birth-2942958/

<a href=’https://www.freepik.com/free-photo/husband-kissing-pregnant-woman_2044915.htm’>Designed by Freepik</a>

Spread the love
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •