trudnoća, tromesečje, prvo tromesečje, drugo tromesečje, treće tromesečje, kockice zivota, kockice života

Trudnoća je jedan od lepših perioda u životu koji svaka trudnica pamti do kraja života. Traje 9 meseci, odnosno punih 40 nedelja, tačnije 280 dana.

Ono što je karakteristično za trudnoću je da se period od 9 meseci meri po tromesečjima. Opšteprihvaćeno je da se sve računa po nedeljama i tromesečjima i nema svrhe da tražite odgovor zašto je tako. Samo prihvatite pravilo, kao što sam i ja i krenite u računanje.

A računanje ide sledećim tokom: prvi dan trudnoće je prvi dan vaše poslednje menstruacije. Kako, zašto, ne pitaj nego opet prihvati i uhvati se kalendara. To bi značilo, da je prva nedelja obeležena u kalendaru sa menstruacijom, druga nedelja je pre ovulacije, a tek u trećoj nedelji se dešava oplodnja.

Kako se ne bi gubili, kao što smo mi, posložićemo vam nedelje a vi ih pribeležite negde:

Prvih 13 nedelja trudnoće označava se kao prvo tromesečje, zatim drugo od 14. do 27. nedelje i treće tromesečje je od 28. do 40. nedelje trudnoće. Sve te nedelje beleže razvoj kako bebe, tako i promene kod majke. Pokušaćemo da vam pobliže objasnimo o kakvim se promenama radi.

Obratite pažnju da se računanje trudnoće prema menstruaciji može razlikovati u odnosu na to kako ultrazvuk pokazuje starost trudnoće. Istraživanja pokazuju da se svega 2% trudnica porodi na tačno predviđen datum.

Više o folnoj kiselini i zašto je važna kako za trudnoću, tako i za period pre trudnoće pročitajte OVDE.

Prvo tromesečje

Prvo tromesečje obuhvata prvi, drugi i treći mesec trudnoće. To je period velikog razvoja. U prvom mesecu trudnoće telo žene se prilagođava novom stanju. Potrebno je otprilike 10 dana nakon oplodnje da se beba nađe u materici, ali se plod počinje razvijati i pre nego što dođe do materice. Počinju se stvarati pluća, srce i kičmena moždina. Razvijaju se ruke i noge, telo bebe i lice je formirano do kraja prvog tromesečja.

Takođe i polni organi se formiraju, hrskavica kostiju počinje sa razvojem, a mišići već funkcionišu. Mogući su mali pokreti deteta u ovom periodu, jer su razvijeni mozak, nervi i mišići, ali te pokrete nećete moći osetiti, jer je plod isuviše mali. Refleks sisanja je razvijen kod bebe i ona može da guta amnionsku tečnost i da je izbaci kao urin. Najvažnije je da je beba na kraju prvog tromesečja u potpunosti formirana, pa je smanjen rizik od pobačaja.

Trebalo bi da se smanji uticaj hormona na vaše raspoloženje, kao i osećaj umora. Kraj prvog tromesečja može da obeleži vidljive promene kilaže kod trudnica, pa je važno obratiti pažnju na ishranu i da se jede kvalitetno i u količinama koje nisu preterivanje. Kod nekih trudnica se može pojaviti visok krvni pritisak, pa je potrebno redovno ga kontrolisati.

Pod uticajem hormona moguće je da osetite u grudima neku napetost i bol, jer se grudi pripremaju za sazrevanje i razvoj mlečnih žlezda. Takođe, može se javiti povećana potreba za mokrenjem, češći osećaj umora i slabosti, mučnine i povraćanje.

Drugo tromesečje

Drugo tromesečje je za većinu trudnica najlepši period. Mučnine i gorušica bi trebalo da su skroz nestale i da imate više energije. Materici je potrebno više krvi, pa srce trudnica radi dvostruko brže. Zato je kod nekih i dalje moguć umor, jer se kapacitet pluća smanjuje. Isto tako, kod nekih su i dalje prisutne mučnine, povraćanje i kiselina.

Materica raste, pritiska bešiku, ali ne stvara probleme trudnicama. Potrebno je redovno mazati stomak s preparatima koji će omekšati kožu i činiti je elastičnijom. Do kraja drugog tromesečja pokreti bebe se mogu svakodnevno osetiti. Neki od simptoma su iscedak iz grudi, zatvor, hemoroidi, grčevi u nogama, pojačan sekret. Promene na koži su evidentne, bradavice su tamnije, veće, a na licu se mogu pojaviti tamnije mrlje.

Trudnice mogu osetiti bolove u karlici, što je normalno, ali ukoliko osetite jaču ili konstantnu bol, obavezno se javite vašem lekaru!

Iako se čulo sluha neće u potpunosti razviti do kraja sedmog meseca, u četvrtom mesecu beba može čuti neke zvukove. Bebino oko postaje osetljivo na svetlost i do kraja drugog tromesečja sva bebina čula će se aktivirati. Reagovaće na zvukove. Koža bebe je prekrivena dlačicama koje se nazivaju lanugo. Pojavljuju se kosa i obrve, beba može sisati palac, praviti grimase, zevati.

Izdužuju se ekstremiteti, stvara se masno tkivo sa ulogom regulatora telesne temperature bebe nakon rođenja. Organi, nervni sistem i mozak razvijaju se dalje. Ono što najviše raduje buduće roditelje je da su polni organi razvijeni i može se utvrditi da li na svet stiže devojčica ili dečak.

Jedna od važnijih stvari je početak stvaranja belih krvnih zrnaca koji se bore protiv raznih infekcija i bolesti. Važan je razvoj pluća, jer počinju da razvijaju surfaktant koji omogućuje širenje pluća nakon porođaja.

Beba je na kraju drugog tromesečja dugačka oko 30-36cm, a teška oko 600-700 grama.

Treće tromesečje trudnoće

Sa sedmim mesecom počinje poslednje tromesečje trudnoće i to je period u kom beba ima ubrzan rast. Pogotovo se razvija mozak bebe i zato je potrebno obratiti pažnju na ishranu. Beba može razlikovati svetlost i mrak, jer joj je čulo vida razvijeno. Takođe, bebi je razvijeno čulo ukusa a može i razlikovati glasove, kao i slušati muziku koju joj puštate.

Beba je ojačala, tako da su i pokreti jači, što trudnica može osetiti na svojim unutrašnjim mišićima i organima. Kako se približava deveti mesec, beba se spušta u materici, pa će udarci za mamu biti blaži. Pluća se razvijaju i dalje i pripremaju za disanje, kosti su u potpunosti razvijene, ali još uvek nemaju čvrstinu.

Materica raste, pritiska bešiku i moguće je češći odlazak u WC, što je karakteristično za treće tromesečje trudnoće. Mogući su bolovi u leđima, pa ukoliko vam prija treba da razmislite o nekim blagim vežbama koje su prilagođene trudnicama. Javlja se i zatvor, hemoroidi, krvarenje iz nosa, desni, proširene vene, fleke na koži, problemi sa spavanjem, umor, oticanje grudi, pojačan sekret..

Za osmi mesec, a naročito za deveti, moguća je pojava Braxton Hicksovih kontrakcija. Ne treba da vas brinu, jer je normalno da se one pojavljuju.

Detaljnije šta vas očekuje u prvom tromesečju, možete pročitati u našem članku: Trudnoća – šta treba da očekujete u prvom tromesečju?

 

Deveti mesec trudnoće

Deveti mesec je poslednji u trudnoći i zbog toga ćemo ga izdvojiti i reći par stvari vezano za njega. Ovo je mesec koji svi željno iščekuju jer sa ulaskom u njega, prelazi se ta psihička granica jer se na neki način ulazi u sigurnu zonu. Beba je faktički spremna da ugleda svetlost dana, a vi ste spremne za porođaj. Važno je da beba dobije na kilaži, kako bi lakše prebrodila prve dane svog života.

Antitela koja se stvore poslednjih nedelja trudnoće pomoći će bebi da se izbori sa mogućim infekcijama. Zato je poželjno da se trudnoća izgura do kraja. Na kraju trudnoće, beba će biti dugačka oko 48-52cm, a težina će biti oko 3.500-4.000 gr (uzeti sa rezervom).

A mama? Mama će postati prava šeprtlja. Hormoni utiču na opuštanje kostiju i zglobova u telu pa su zato trudnice u ovom periodu nespretne i moraju biti opreznije nego inače. Hormoni dovode do toga da se proizvodi mleko pa su grudi otečene. Spuštanje bebe u karlicu olakšaće trudnici disanje, ali će stvoriti pritisak na bešiku. Moguć je bol u leđima, kontrakcije, često mokrenje, otečene grudi, teže spavanje.

Ono što morate znati je da NE treba da se poistovećujete sa drugim trudnicama iz vašeg okruženja, jer ne postoje dve identične trudnoće, kao što neće postojati ni dve iste bebe.

Trudite se da prepoznate simptome koji mogu da se pojave i ukoliko vas nešto zabrine, konsultujte se sa vašim lekarom. Osluškujte svoje telo, uživajte u trudnoći i radujte se onome što ste iščekivali prethodnih 9 meseci.

Skockajte novi život za vašu bebicu koja stiže.

Vaše Kockice

 

Slike izvori:

<a href=’https://www.freepik.com/free-vector/pregnant-woman-silhouette_789933.htm’>Designed by Freepik</a>

https://www.freepik.com/

Spread the love
  •  
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •