kokosovo ulje, biljno ulje, kockice zivota, kockice života

Kokosovo ulje je jedno od „najpopularnijih“ ulja o kojima nutricionisti trenutno pričaju. Zastupljeno je u narodnoj medicini u azijskim i pacifičkim zemljama, dok se tek poslednjih godina uvelo na velika vrata u naša podnevlja.

Kokosovo ulje je jestivo ulje ekstrahovano iz ljuske ili mesa zrelih kokosa od kokosove palme (Cocos nucifera). Preko 90% kokosovog ulja čine zasićene masne kiseline, 6% monozasićene i 2% polinezasićene masne kiseline. Kokosovo ulje takođe sadrži vitamine i polifenole prisutne u malim količinama. Ove supstance takođe imaju bitnu ulogu u poboljšanju zdravlja čoveka.

Svako domaćinstvo bi trebalo da ga koristi zbog svoje bogate nutritivne vrednosti i lekovitog dejstva.

Kada govorimo koje kokosovo ulje je najbolje uvek je to hladno presovano kokosovo ulje. Razlog za to je jer takav način obrade omogućava da se zadrže sve nutritivne vrednosti ulja. Ukoliko možete, izbegavajte rafinisano ulje koje je jeftinije, ali mnogo siromašnije po hranljivoj vrednosti za organizam.

Ekstra devičansko kokosovo ulje znači da je to ulje dobijeno iz kokosa bez upotrebe toplote. Naravno, ne treba ni spominjati da je najbolje koristiti kokosovo ulje u sirovom obliku, ali retko ko se odlučuje na takvu kupovinu.

Pročitajte kako sami da napravite prirodno bebi ulje: Iskoristite prirodu – napravite bebi ulje za negu kože

Unutrašnja upotreba kokosovog ulja

Kokosovo ulje koristi se kao pomoć pri lečenju niza oboljenja: kožne bolesti i rane, artritis i reuma, za creva, probleme sa probavom, razne virusne i bakterijske infekcije, gljivice, jačanje imuniteta, umor, dijabetes, opadanje kose..

U kokosovom ulju se nalaze srednjelančane masne kiseline i to laurinska, kaprinska i kaprilska. Od navedene tri kiseline laurinska je najvažnija. Laurinska kiselina, koja čini 50% kokosovog ulja, ima jako antivirusno i antibakterijsko dejstvo i na taj način štiti od brojnih bolesti. Ova kiselina se inače nalazi i u majčinom mleku, a svi smo upoznati sa činjenicom da je majčino mleko glavno za građenje imuniteta kod beba.

Kaprinska kiselina povećava antimikrobno dejstvo, a kaprilna uništava parazite u probavnom traktu i pozitivno deluje na lečenje kandide.

Ove masne kiseline se lako apsorbuju u ljudskom organizmu i ne opterećuju probavni trakt, što je prednost kokosovog ulja u odnosu na druga ulja. Ne ugrožavaju krv već direktno odlaze u jetru, gde se pretvaraju u energiju. Ta energija je razlog da telo duže održava osećaj sitosti i zbog toga se kokosovo ulje i svrstava u odličnu namirnicu za one koji žele da smanje kilograme.

Pomaže pri sniženju holesterola, doprinosi održavanju zdravlja crevne flore, normalizuje metabolizam. Povećava apsorpciju vitamina i važnih minerala kao što su kalcijum, magnezijum i gvožđe. Kokosovo ulje ima pozitivno dejstvo na ljude koji moraju da prođu tretmane hemoterapije, odnosno ublažava neželjene efekte terapije.

Oil pulling je tradicionalni narodni lek gde se drži i mućka biljno ulje u ustima. Na ovaj način, sve bakterije i toksini koji se nakupljaju u ustima izvlačimo iz organizma. Tako poboljšavamo zdravlje i smanjuje se loš zadah. 

Spoljašnja upotreba kokosovog ulja

Kokosovo ulje je odlično za spoljašnju upotrebu. Sve više se koristi u kozmetičke svrhe za negu tela, kože i kose i nema ulja koje mu može parirati.   

Pošto ima protivupalno dejstvo, koristi se u masaži ekstremiteta i zglobova. Pomaže kod gihta, artritisa, reume, bolova u zglobovima i oteklina. Koža je nakon tretmana sa kokosovim uljem mekša i elastičnija, sprečava stvaranje bora i staračkih pega. Pokazano je da kokosovo ulje poboljšava lipidni sadržaj vlage u koži, što izuzetno prija suvom tipu kože. U borbi sa psorijazom, ekcemima i dermatitisima se pokazalo odličnim jer sprečava isušivanje kože, pa ublažava negativne efekte ovih oboljenja.

Što se tiče nege kose kokosovim uljem, ono podstiče rast folikula dlake, izuzetno hrani i regeneriše kosu. Ne čudi što je kokosovo ulje čest sastojak pakovanja za kosu. Primetićete da vam je kosa nakon redovne upotrebe jača, dobija na sjaju i bujnosti.

Pronađite još sastojaka iz prirode sa kojima možete negovati kožu: Aloe vera – kraljica lekovitih biljaka

Druga upotreba kokosovog ulja

Ukoliko spominjemo upotrebu kokosovog ulja u kuhinji, najčešće se misli na pripremanje hrane i pripremu zdravih kolača. Pogotovo se to odnosi na vegeterijanske i veganske poslastice, kada je potrebno da se upotrebi neka masnoća. Za razliku od drugih ulja koja na visokim temperaturama menjaju svoja svojstva, kokosovo ulje je otporno na visoke temperature.

Neke od primena koje vam nismo napred napomenuli su: brijanje i depilacija, domaća hidratantna krema, uklanjanje šminke, nega noktiju, nega beba kod pelenskog osipa, opekotina i raznih uboda insekata.

Preporučena dnevna količina je dve do četiri kašikice hladno presovanog kokosovog ulja dnevno. Nađite način da uvrstite kokosovo ulje u svoju svakodnevnu rutinu i negu i videćete pozitivne efekte.

Vaše Kockice

 

 

Photo izvor:

https://pixabay.com/en/food-nut-coconut-fruit-healthy-3062139/

https://pixabay.com/en/coconut-shell-coconut-oil-fruit-2592257/

Spread the love
  •  
  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •