Krompir spada u namirnicu koju jedemo skoro svakodnevno. Obično ga kombinujemo kao prilog, ali ovaj put smo se odlučili da on “vodi glavnu reč” na našem tanjiru. Recept za krompir u gaćama je jednostavan i ne zahteva posebnu kulinarsku veštinu.
Ovaj put predlažemo da krompir pripremite na starinski način, tako što ćete ga peći u rerni. Potrebno je da ugrejete rernu i prethodno dobro operete krompir (bez ljuštenja). Stavite ga na papir za pečenje, začinite i pouljite. Krompir malo izbušite viljuškom i stavite ga da se peče. Potrebno je da se peče sve dok čačkalica ne bude mogla lagano da se probode kroz krompir. Kada dobije lepu boju i hrskavu koricu gotov je i izvadite ga iz rerne da se ohladi.
Dok se krompir peče u rerni, predlažemo da napravite prilog koji će ići uz pečene krompire. Evo nekoliko ideja:
- Ukoliko vam je ostalo nešto od večere slobodno to iskoristite. Isecite preostalu govedinu, piletinu ili kobasicu ili jednostavno ispecite par kriški slanine
- Sir je uvek dobitna kombinacija, dobro se slaže sa krompirom i predlažemo da dodate ono što imate u frižideru: mladi sir, feta, parmezan, kedar ili šta vam je po volji
- Ukoliko vam je ostalo nešto barenog povrća od juče slobodno ga sada iskoristite
- Ukoliko imate pesto u frižideru, uz par dodatih kolutića mladog luka lepo će se uklopiti sa krompirom
Probajte još jedan, brz i lak recept: Slani mafini za doručak
Izbor je na vama, krompir je zahvalna osnova za koju god kombinaciju da se odlučite.
Nakon što je prilog gotov, krompir prepolovite, stavite na tanjir i preko njega dodajte pripremljen prilog. Mi smo ovaj put naš prilog malo pripekli sa krompirom, svega par minuta, samo da se sve lepo otopi i sjedini.
Želimo vam prijatan ručak uz Kockice života
izvor: kale_potato food52.com