drugo tromesečje trudnoće, trudnoća, trudnica, kockice života, kockice zivota

Trudnoća je jedan od lepših perioda u životu koji svaka trudnica pamti do kraja života. Traje 9 meseci, odnosno punih 40 nedelja, tačnije 280 dana. Ovde ćemo se bazirati na drugo tromesečje trudnoće.

O računanju po nedeljama već smo pisali, pa vam predlažemo da više detalja pročitate u članku Trudnoća – šta treba da znate u prvom tromesečju?

Ukoliko ste nadoknadili propušteno, možete sa lakoćom da se vratite i nadovežete na period u trudnoći koji počinje u XIV nedelji i traje do XXVII nedelje – drugo tromesečje.

Sve te nedelje prati razvoj kako bebe, tako i promene kod majke. Pokušaćemo da vam pobliže objasnimo o kakvim se promenama radi.

Napomenućemo da je beba na kraju prvog tromesečja u potpunosti formirana, pa je smanjen rizik od pobačaja. Što se tiče promena kod trudnica, trebalo bi da je smanjen uticaj hormona na njihovo raspoloženje, kao i osećaj umora. Kod nekih trudnica se može pojaviti visok krvni pritisak, dok su kod drugih vidljive promene na kilaži.

Drugo tromesečje – četvrti mesec

Iako se čulo sluha neće u potpunosti razviti do kraja sedmog meseca, u četvrtom mesecu beba već može čuti neke zvukove. Takođe, oko bebe postaje osetljivo na svetlost, iako još uvek ne može videti. Pojavljuju se kosa i obrve, a koža je prekrivena dlačicama koje se nazivaju lanugo. Bebina koža je toliko tanka da se mogu videti krvne žile na telu bebe. Može sisati palac, praviti grimase, zevati.

U četvrtom mesecu pluća se nastavljaju razvijati, nervni sistem počinje da funkcioniše, a ono što najviše raduje buduće roditelje je da su polni organi razvijeni i može se utvrditi da li na svet stiže devojčica ili dečak.

Beba je sada dovoljno velika da bi se rad srca mogao čuti običnim stetoskopom.

Kod trudnica se dešavaju promene kako unutrašnje tako i spoljašnje, na koži. Sa razvojem bebe, materici je potrebno više krvi nego inače, pa srce trudnica radi dvostruko brže kako bi se zadovoljile potrebe tela. Kapacitet pluća se smanjuje, pa je moguć umor i kod uobičajenih aktivnosti. Neke trudnice mogu u ovom mesecu osetiti pokrete deteta, ali je to uobičajeno tokom petog meseca.

Promene na koži su evidentne, bradavice mogu potamniti, grudi će biti veće, a na licu se mogu  pojaviti mrlje.

Takođe, mučnine i povraćanje je i dalje prisutno kod nekih trudnica, kao i kiselina koja zamara i opterećuje dodatno buduće mame.

Zašto je važna folna kiselina pročitajte u našem članku: Folna kiselina – jedan od najvažnijih vitamina u trudnoći.

Peti mesec trudnoće

Peti mesec je karakterističan po tome što se u tom periodu aktiviraju sva čula bebe. Vid i sluh se i dalje razvijaju, a što se tiče čula dodira, koža bebe postaje osetljivija na dodir. Stvara se zaštitni sloj na bebinoj koži, koji je štiti od plodove vode.

Beba i dalje raste, izdužuju se ekstremiteti i bebino telo počinje da dobija bolje proporcije. Kosti se okoštavaju, stvara se masno tkivo koje će imati ulogu regulatora telesne temperature nakon rođenja. Organi, nervni sistem i mozak i dalje se razvijaju.

 

U ovom periodu trudnice mogu osetiti bolove u karlici, što je najčešće normalno, ali ukoliko osetite jaču ili konstantnu bol, obavezno se javite vašem lekaru. Mučnina, kao i problemi sa kiselinom trebalo bi da su već nestali, a moguće je da počnete pojačano da se znojite. Pokreti deteta do kraja ovog meseca treba da se osete, što posebno raduje buduće majke.

 

Informišite se šta vas očekuje tokom trudnoće u svakom tromesečju u članku: Trudnoća po tromesečjima – šta vas očekuje?

Kraj drugog tromesečja trudnoće – šesti mesec

Jedna od važnijih stvari u šestom mesecu je početak stvaranja belih krvnih zrnaca koji su neizostavni u borbi protiv raznih infekcija i bolesti. Važan je i razvoj pluća jer tad počinju da razvijaju surfaktant koji omogućava širenje pluća nakon porođaja.

Pokreti bebe su učestaliji, beba može reagovati na zvukove, počinje polako da otvara kapke. Neke trudnice već mogu utvrditi cikluse spavanja i aktivnosti kod svojih beba, jer najčešće idu po ustaljenom planu. Beba je na kraju drugog tromesečja dugačka oko 30-36cm, a teška oko 600-700 grama.

Drugo tromesečje je za većinu trudnica najlepši period. Mučnine i gorušica bi trebalo da su skroz nestale i da imate više energije nego što je to bilo u prvom tromesečju. Materica raste i pritiska polako bešiku, ali je to u manjoj meri i ne stvara prave probleme trudnicama. Potrebno je obavezno redovno mazati stomak sa preparatima koji će omekšati kožu i činiti je elastičnijom. Svakodnevno se osete pokreti bebe u stomaku, što stvara osećaj zadovoljstva činjenicom da u vama raste jedan novi mali organizam. Neki od simptoma koji se pojavljuju u drugom tromesečju su iscedak iz grudi, zatvor, hemoroidi, grčevi u nogama, proširene vene, pojačan sekret, dobijanje na kilaži.

Napomenuli bismo, kao što smo i u članku vezano za prvo tromesečje, da je svaka trudnica različita. Neke trudnice možda imaju prave zdravstvene boljke, pa moraju više pažnje posvetiti svom zdravlju.

Zato, opušteno gurajte trudnoću, uživajte u lepim trenucima i naravno za svaki zdravstveni problem koji imate obavezno se konsultujte sa vašim izabranim lekarom.

Do trećeg tromesečja pozdravljaju vas Vaše Kockice

 

 

Photo izvor:

<a href=’https://www.freepik.com/free-photo/nice-and-gentle-pregnant-belly-and-yellow-heart-on-stick_1168555.htm’>Designed by Freepik</a>

https://www.pexels.com/

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •