orašasti plodovi, bademi, kikiriki, pistaći, orasi, kockice zivota, kockice života

Nema osobe koja ne voli grickalice. Ne mešamo se u vaš izbor, šta je za vas dobra grickalica, ali ukoliko ste favorizovali klasične proizvode (štapići, čips, smoki..) pokušaćemo ovde da vam predložimo da im pronađete zamenu.

Naše zamene su mnoooogo zdravije, imaju pozitivno dejstvo na vaše zdravlje, za razliku od klasičnih koje imaju samo štetna dejstva. Neki od naših predloga su sledeći.

Orasi

Želite da bolje spavate? Jedite orahe! Orasi su bogati melatoninom, supstancom koja pomaže vašem telu u regulisanju sna. Melatonin takođe može pomoći u povećanju nivoa antioksidansa u krvi, štiteći vas na taj način od bolesti. U poređenju sa ostalim orašastim plodovima orasi sadrže dvostruko više antioksidanasa. Orasi nam daju energiju i Grci su ih zvali „Jupiterovi plodovi“ smatrajući ih pogodnim za bogove. Smanjuju krvni pritisak i nivo holesterola. To ih čini zdravom užinom za srce.

Pekan orasi

Odavno je napušteno uverenje da su orasi samo za pite i kolače. Istraživanja su pokazala da orasi mogu da pomognu da se poveća nivo antioksidansa u našem telu. Antioksidansi su važni jer oni pomažu da se unište slobodni radikali u organizmu koji mogu biti potencijalni izazivači mnogih bolesti, pa i raka. Orasi su takođe odlični za snižavanje nivoa holesterola u krvi, jer sadrže fitosterole. Naročito su dobri za muškarce jer jedinjenje fitosterol može poboljšati benigne hiperlezije prostate, stanje koje uzrokuje uvećana prostata.

Pokušajte jesti 6 pekan oraha dnevno kao zdravu užinu, kako bi iskoristili sve benefite ovih grickalica.

Bademi

Bademi su jedni od najzdravijih orašastih plodova i u poređenju sa ostalim orašastim plodovima sadrže najviše proteina. То ih čini zdravom užinom ukoliko želite da izgubite kilograme jer vam daju duži osećaj sitosti.

Smanjuju nivo holesterola i rizik od srčanih problema. Poboljšavaju nivo šećera u krvi, što je važno kako bi se sprečio dijabetes. Bogati su kalcijumom, koji je važan mineral za kosti i zube.

Užina od 24-26 badema dnevno je mera!

Kikiriki

Kikiriki je bogat sa rezveratrolom, koji se nalazi u grožđu i borovnicama i koji može da poboljša protok krvi u mozgu za oko 30%. Rezveratrol je poznat kao čudesna komponenta i zbog njega se kikiriki često naziva „hrana za mozak“. Takođe, pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i raka.  Kikiriki sadrži beta-sitosterol, čineći ga odličnim za muškarce u prevenciji upale prostate, pa čak i za rak prostate, kao i pekan orasi.

Bogat je biljnim proteinima i vlaknima i sadrži moćne mikronutrijente, uključujući kalijum, kalcijum, magnezijum.

Indijski orah

Indijski orah je bogat gvožđem a znamo koliko je važan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca u telu. Crvena krvna zrnca dopremaju kiseonik u ćelije, organe i tkiva. Takođe, indijski orah je bogat cinkom, koji pomaže u poboljšanju vida i jačanju imuniteta. Studije pokazuju da se konzumiranjem oraha, uključujući tu i indijski orah može pomoći u prevenciji raka.

Dodajte ih nekoj vašoj omiljenoj hrani ili ih ubacite u multipraktiku sa ostalim namirnicama. Odlična su zamena za loše grickalice, ali naravno treba biti umeren i ne preterivati. Često su u upotrebi za pravljenje slatkiša u vegeterijanskoj i veganskoj ishrani, a posebno kod ishrane bazirane na sirovim namirnicama.

Brazilski orah

Selen je važan mineral za rad štitne žlezde, kao i za svaku ćeliju koja koristi hormone štitne žlezde. Brazilski orah je veoma bogat ovim mineralom. Ako niste znali, jedući samo jedan brazilski orah dnevno, dobija se dovoljna količina selena koja vam je potrebna. Brazilski orah je prava riznica minerala: selen, magnezijum, bakar, fosfor, mangan, a u manjoj meri sadrži kalijum, kalcijum, gvožđe i cink.

On pomaže enzimima u zaštiti ćelija od nepovoljnih uticaja, pre svega tzv. slobodnih radikala.

Vodite računa da jedete samo 1 brazilski orah dnevno, jer veća količina može dovesti do toksičnosti selenom.

Pistaći

Pistaći su bogati antioksidansima, vitaminima A i E. Dokazano smanjuju loš holesterol i povećavaju dobar holesterol, nakon kratkog perioda konzumiranja. Odlični su protiv upale, štite krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Imaju malo kalorija, tako da se mogu jesti više nego bilo koji drugi orašasti plodovi. Za količinu od oko 24-26 badema/ indijskog oraha možete pojesti čak 36 pistaća kao zdravu užinu za zdravo srce.

Ponesite pistaće na posao kao užinu. Istraživanja su pokazala da pistaći mogu pomoći da izgubite težinu. Pošto je potrebno više vremena da se oljušte, poruka iz stomaka do mozga će putovati dovoljno dugo da shvatite da ste siti.

Probajte da vam doručak postane najvažniji obrok u toku dana: Doručak – energetska bomba za dobar (zdrav) dan.

Pinjoli

Pinjoli spadaju u grupu orašastih plodova koji se odlikuju svojstvenom aromom, visokim sadržajem ulja i belančevinama. Od vitamina bogati su vitaminima A, C, D, E, tiaminom, riboflavinom, niacinom, a od minerala gvožđem, magnezijumom, fosforom, cinkom i selenom.

Pokušajte da koristite pinjole sa vašim sledećim obrokom, mesom, ribom, povrćem. Takođe, ukusni su i kada se ubace u hleb koji se peče.

Grickajte zdravo, a slasno.

Vaše Kockice

 

 

Photo izvor:

https://pixabay.com/en/mixed-nuts-selection-brown-shell-1938302/

https://pixabay.com/en/brazil-nut-brazil-nuts-acre-638972/

Spread the love
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •