doručak, energetske bombe, zdrav dan, kakao, brusnice, goji bobice, badem, bademovo mleko

Doručak, kao jutarnji obrok, je najvažnija navika koju treba da uvedete u vašu svakodnevicu.

Stara poslovica kaže: “Doručak ne daj nikome, ručak podeli sa prijateljima, a večeru daj neprijatelju”.

Istina je. Doručak je najbitniji obrok u toku dana, jer kad je pravilno izbalansiran daje vašem mozgu i telu energiju za funkcionisanje. On „podiže sistem“, ubrzava metabolizam i održava vas zdravim.

Ljudi četo nalaze izgovore da nemaju vremena za pripremanje obroka, ali kvalitetan i zdrav doručak može biti gotov za samo nekoliko minuta.

Za zdravo dobro jutro
Za zdravo dobro jutro

Ovo je jedan od primera „energetske bombe“ koju ja praktikujem ujutru:

 •   Bademovo mleko
 •   Ovsene pahuljice
 •   Goji bobice
 •   Brusnice
 •   Sirov kakao u komadićima
 •   Bademi (nekad preskočim bademe ujutru, pa ih uzmem u toku dana za užinu)
 •   Chia semenke (ne stavim ih uvek u musli)

Navešćemo neke činjenice vezano za navedene namirnice i koja su njihova pozitivna dejstva na naš organizam.

Bademovo mleko

"<yoastmark

Bademovo mleko je izuzetno zdravo i korisno. Bogato je vitaminima i mikroelementima koji su, tako rastvoreni, lako dostupni našem organizmu.

Mleko dobijeno iz badema je odlična alternativa kravljem mleku, jer u svom sastavu ne sadrži holesterol, a sastoji se od 20% proteina. Bademovo mleko ima više vitamina E nego što ima spanać, a takođe, ovo mleko je izvor fosfora, koji nam je toliko potreban za zube i kosti. U njemu ima 4 puta više kalcijuma nego u kravljem mleku (370 mg kalcijuma na 100 gr proizvoda). Pored svega navedenog, sadrži i kalijum, cink, bakar, gvožđe, vitamine B grupe i mangan.

Goji bobice

"<yoastmark

Goji bobica spada u super hranu i jedna je od najmoćnijih biljaka u svetu. Nalazi se na prvom mestu američke lestvice ORAC koja meri antioksidaciona svojstva hrane.

Bogate su antioksidansima, aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama. Sadrže veliku količinu vitamina C, gvožđa i drugih nutrijenata.

Jačaju imuni sistem, daju snagu i energiju, usporavaju starenje, štite od bolesti srca i krvnih sudova, deluju antibakterijski i antiuplano, poboljšavaju cirkulaciju, štite od dijabetesa..

Brusnica

Brusnica se spominje u istoriji kao lek i namirnica koju su koristili Indijanci. Bogata je antioksidansima, antocijaninima i flavonoidima.

Sadrži visok nivo C vitamina, provitamina A, vitamine B1, B2, B3, kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum, arbutin i vlakna. Plod ove lekovite biljke ima jako antioksidantsko dejstvo.

Efikasan lek protiv bakterije ešerihije koli, helikobakterije i gljivice kandide. Brusnica je odličan prirodni antibiotik. Čaj od brusnice se koristi kao pomoć varenju, normalizuje rad digestivnog trakta, gonoreja, artritis, reumatizam, dijabetes, dijareja, infekcije kože, očiju, polnih organa, protiv bolesti jetre, upale grla, prehlade, kamena u bubregu, poremećaja u kardio-vaskularnom sistemu, urinarnih infekcija, stresa itd.

Badem

Badem
Badem

Bademe je najbolje jesti na prazan stomak kako bi se obezbedila što bolja apsorpcija hranljivih sastojaka.

Bademi su dobar izvor vitamina E, kalcijuma, fosfora, gvožđa i magnezijuma. Oni sadrže i cink, selen, bakar i nijacin. Badem je jedan od najhranljivijih  orašastih plodova.

Bademi se preporučuju: za mozak i funkcije nervnog sistema, regulisanje nivoa holesterola, za srce, smanjuje rizik od srčanih oboljenja, nega kože, jačaju zube i kosti, prevencija kancera, prevencija dijabetesa, preporučuje se trudnicama zbog folne kiseline, sprečava konstipaciju, daju energiju.

Kakao

Sirovi kakao
Sirovi kakao

Kakao se smatra dragocenom namirnicom zbog svoje nutritivne i hranljive vrednosti. U poređenju sa bilo kojom drugom namirnicom, kakao sadrži najveću koncentraciju antioksidansa.

Sirovi kakao, po svojim nutritivnim svojstvima smatra se jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu. Zbog toga se i svrstava u tzv. „super hranu’’, kao što su nar, akai i godži bobice.

Kakao ima mnogobrojne dobrobiti za naš organizam: štiti organizam od slobodnih radikala, od bolesti srca i krvnih sudova, smanjuje stres i depresiju, odličan je za anemiju, reguliše nivo šećera i holesterola, podstiče bolje pamćenje, smanjuje opasnost od srčanog i moždanog udara, snažan je antioksidans.

Detaljnije informacije o važnosti sirovog kakaoa za naš organizam možete pročitati OVDE.

Ovsene pahuljice

"<yoastmark

Ovsene pahuljice su bogate vlaknima koja pomažu u održavanju željene telesne težine.

Vlakna su veoma važna u smanjivanju nivoa holesterola, a ako smanjite holesterol, smanjujete i rizik za oboljenja srca.

Regulišu šećer u krvi, jer organizam sporo vari vlakna, pa se šećer u krvi postepeno povećava, što štiti od dijabetesa.

 

 

Varijacije vezano za musli su brojne, tako da izaberite one namirnice koje volite i smućkajte brzinski vaš zdrav doručak. Vaše telo će vam biti zahvalno.

Vaše Kockice

 

Slike izvor:

https://pixabay.com/en/users/janiceweirgermia-7321514/

https://pixabay.com/

https://pixabay.com/en/users/CookYourLife-1725442/

https://pixabay.com/en/users/Couleur-1195798/

https://pixabay.com/en/users/josephbunga-3611092/

https://pixabay.com/en/users/cgdsro-3080762/

 

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •