Navešćemo vam jedan od mnogobrojnih recepata za vegetarijanske lazanje. Svako jelo je moguće prilagoditi vegetarijanskoj i veganskoj ishrani. Na početku sve deluje komplikovano i teško je smisliti zamene za neke namirnice, ali kada dobijete “staž” u vegetarijanskom načinu pripreme jela, sve je mnogo lakše i moguće.
Ukoliko vam neka namirnica ne odgovara ili je nemate trenutno u frižideru, nije problem. Slobodno je zamenite sa onim što vi želite.
Potrebni sastojci za vegetarijanske lazanje:
- Tikvice
- Plavi patlidžan
- Koncentrat paradajza
- Paradajz pelat
- Maslinovo ulje
- Crni luk
- Beli luk
- So, biber
- Majčina dušica
- Ruzmarin
- Origano
- Peršun
Pripreme kora za lazanje:
U zavisnosnosti kakve kore za lazanje nabavite, vreme “kuvanja” kora se razlikuje. Ne u velikoj meri, u pitanju su razlike u minutama, ali je uvek najbolje pročitati uputstvo ukoliko je proizvođač naveo na poleđini.
Način pripreme lazanja:
-
Na maslinovom ulju (1 supena kašika) prodinstati luk sa 2 crvene paprike koje ste iseckali na komadiće sitno. Dodati beli luk, a zatim biber i so po ½ supene kašike. Pripremiti, tj. iseckati i pomešati: 2 tikvice i 1 plavi patlidžan. Sve to dobro spojiti i dodavati uz mešanje 3 supene kašike koncentrata paradajza, majčinu dušicu, ruzmarin i origano sve po ½ kafene kašikice.
- Ubaciti još 3 šoljice paradajz pelata, poklopiti i krčkati sve zajedno na vatri oko 30min.
- „Beli deo-bešamel“ za lazanje se pravi tako što se u činiju ubaci iseckan sir veganski (1 šoljica) a zatim dodaju 3 šoljice krem sira (veganskog) ili veganske pavlake. Po ukusu dodati peršun i dobro sve izmešati.
- Dno posude u kojoj ćete peći lazanje namazati sa maslinovim uljem. Zatim staviti crveni deo da prekrije celo dno posude, pa od gore kore za lazanje. Na kore namazati „beli deo“. Tikvice, paradajz i plavi patlidžan iseći na kolutove pa ih ređati naizmenično: tikvica, paradajz, patlidžan, tikvica.. sve dok ne prekrijete celu površinu posude. Politi od gore sa malo maslinovog ulja, dodati začine, so, pa onda još jednom proći celu turu svega navedenog.
Crveni sloj – kore – beli deo – kolutovi tikvica, paradajza i patlidžana – maslinovo ulje sa začinima.
Postoji mogućnost, ko voli humus, da ga ubaci kao jedan sloj u lazanje, recept ćete pronaći OVDE.
- Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
Za one koji vole toplo predjelo pročitajte recept za odličnu čorbicu na sledećem linku: Potaž od više vrsti pečuraka i karfiola
Da “omrsite” brke na vegetarijanski način, prijatno vam žele
Vaše Kockice
Slike izvori:
https://pixabay.com/en/dough-lasagna-noodles-cook-eat-2723270/