Sigurni smo da se na svakoj trpezi bar jednom nedeljno može videti pasta. Najčešće je pripremljena od običnog belog brašna, kao najzastupljenije. Ipak, ono što nas raduje jeste činjenica da se izbor značajno proširio i na tržištu je bogata ponuda špageti, makarona, testa. Budite radoznali i isprobajte nešto novo. Za današnji vege recept potrebni su proso i soja – pravimo špagete od prosa sa sojinim ljuspicama.
Proso je izuzetno zdrava žitarica, lako svarljiva i ne sadrži gluten. Bogata je vitaminima i mineralima (prvenstveno fosforom) i nepravedno je zapostavljena na uštrb drugih žitarica.
Inače, ukoliko kuburite sa dečurlijom koja ne želi da isprobava nova jela, uvek im možete ovako nešto pripremiti. Podsećaju izgledom na obične špagete, a i preliv od sojinih ljuspica liči na klasičan preliv za Bolonjez sos.
Današnji predlog je vege varijanta za špagete, jer su u vegetarijanskoj ishrani dosta su zastupljeni proso i soja.
Odličan recept na našem sajtu: Batat i kanapei – mali slasni zalogaji
Potrebne namirnice za vege špagete:
- Testo od prosa
- Sojine ljuspice
- Praziluk
- Paradajz sok
- Ulje
- So, biber
- Soja sos
- Origano
Priprema
Špagete od prosa skuvajte po uputstvu na pakovanju.
Sojine ljuspice je potrebno pre pripreme potopiti kratko u vodi. Nakon toga ih dobro isperite i ubacite da se kuvaju u šerpici. Obavezno vodu posolite i dodajte začine koje volite, kako bi ljuspice upile ukuse. Kuvajte oko 10-15 minuta.
Na ulju izdinstajte praziluk, dodajte so, biber, a zatim ubacite sojine ljuspice. Dovoljno je svega 10 minuta da upiju sve što treba. Dodajte malo soja sosa (ko voli), kao i paradajz sok.
Naravno, uvek možete dodati još neke začine, ali mi zbog dece ubacujemo samo malo origana.
Mešajte dok preliv ne ukuva, odnosno dok ne dobije teksturu klasičnog preliva za špagete. Služite toplo i gozbite se sa užitkom.
Do novih ideja, prijatno vam žele Kockice
Isprobajte još naših recepata iz rubrike: Vege & Vegan
Slike: arhiva Kockica