Leto je godišnje doba koje naročito vole ljudi koji se hrane kao vegetarijanci ili vegani. Bašte su pune svežeg voća i povrća, a oni koji kupuju na pijacama lako dolaze do namirnica, jer su odlično snabdevene.
Kao i u prethodnim receptima, tako ćemo se i ovde pozabaviti sa namirnicama koje koristimo:
- Tofu sir je sir od soje i redovna je namirnica u azijskoj kuhinji. Mnogi ga ubrajaju u superhranu. Ima bogatu nutritivnu vrednost i izuzetno je bogat izvor proteina. To je i razlog da je zastupljen u vege i veganskoj ishrani. Soja sadrži tzv. kompletne proteine i u njihovom sastavu su sve esencijalne masne kiseline, tj.one koje ljudski organizam ne može sintetisati i koje obično uzimamo preko namirnica životinjskog porekla. Tofu sir obiluje kalcijumom, dobar je izvor gvožđa.
- Ovas je žitarica koja je bogata proteinima, vitaminima (posebno B kompleks), mineralima kalcijum, magnezijum, natrijum, silicijum, gvožđe, mangan, cink, bakar i dr.
Potrebne namirnice za salatu
- 200 g ovsa
- 200 g tofu sira
- 70 g mladog luka
- 150 g rotkvica
- 120 g crvenog radiča
- 3 kašike kukuruza šećerca
Probajte još jednu našu letnju salatu: Lagana bezglutenska salata
Potrebne namirnice za preliv za salatu
- 70 ml hladno ceđenog maslinovog ulja
- 2 kašike tamari sosa
- malo limunovog soka
Postupak pripreme
Oprati ovas i kuvati ga dok ne omekša, pa zatim procediti. Ukoliko ste ovas potopili prethodnu noć u vodi, onda je potrebno manje kuvanja. U ohlađeni ovas dodati iseckan na kockice tofu sir, mladi luk i rotkvice iseckane na kolutove, crveni radič isečen na rezance i kukuruz šećerac.
Maslinovo ulje, tamari sos i limunov sok posebno pomešati i preliti preko salate.
Sve zajedno ravnomerno, lagano promešati i poslužiti.
Prijatno uz Vaše Kockice
Photo izvor: