Koliko često jedete komorač? Da li ste spremni za predlog pripreme laganog ručka?
Komorač uspeva u toplim krajevima. Smatra se da je komorač jedna od najstarijih lekovitih biljaka, poznata još starim Egipćanima, Rimljanima i Grcima.
Stari Rimljani su jeli komorač, odnosno koristili su list i koren za salatu, a semenke komorača su stavljali u hleb.
Ovaj put ćemo koristiti lukovicu komorača, kao prilog jelu. Riba se servira topla u tanjiru, a ostalo je na finoj sobnoj temperaturi. Uz ručak, odlično se uklapa crveno vino.
Isprobajte naš predlog za toplu čorbicu: Potaž od bundeve da ugreje jesenje dane
Sastojci:
- 4 fileta skuše
- 2 komorača
- 1 krastavac
- maslinovo ulje
- morska so
- biber
Predlažemo vam da probate i ovaj odličan recept sa ribom: Riba sa italijanskim sosom
Priprema:
Upalite rernu na 180º da se zagreje. Za to vreme uzmite lukovicu komorača, prepolovite je i isecite po dužini. Dobro je namažite maslinovim uljem sa obe strane. Stavite je na kratko u tiganj (najbolji je onaj u kom grilujete hranu), taman toliko da dobije fine, debele linije grila po sebi. Okrenite kriške komorača i na drugu stranu. Zatim prebacite komorač u tepsiju, posolite i pobiberite. Pecite ga u rerni 20 minuta.
Uzmite krastavac i isecite ga na tanke, dugačke trake. Ostavite ga sa strane dok ne pripremite skušu.
Prelazimo na ribu. Pripremite čist tiganj i sipajte ulje da se zagreje na srednjoj temperaturi. Posolite filete sa obe strane, pa ih stavite u tiganj da se ispeku. Pecite svaku stranu 90 sekundi, pa okrenite na drugu stranu (sve ukupno file pecite 3 minute).
Servirajte par komada pečenog komorača na tanjiru, na vrh stavite file skuše, pa aranžirajte listove krastavca po ivici tanjira. Preko toga pospite maslinovo ulje, dodajte još prstohvat soli i ručak je gotov.
Prijatno vam žele
Kockice života
Izvor slike: Flickr