Vege recepti, falafel, leblebije, tahini, susam, zdravi recepti, kockice zivota

Na našem sajtu možete pronaći dosta recepata u kojima se koriste LEBLEBIJE. One su dobar izvor gvožđa, mangana, magnezijuma, folata, cinka i vitamina E. U ovom receptu predstavićemo vam jednu od varijanti kako možete iskoristiti leblebije i napraviti zdrave „ćuftice“, odnosno FALAFEL.

Pročitajte naš članak: Dajte šansu pljeskavici od leblebija

Potrebni sastojci za falafel:

  • 1⅓ šolja sirovih leblebija (mera od 250 ml)
  • Beli luk (2 čena iseckana)
  • Sveža crvena paprika (1 paprika sitno iseckana)
  • Mleveni korijander (1 kafena kašikica)
  • Kumin u prahu (1 kafena kašikica)
  • Sveža iseckana nana (1 supena kašika)
  • Sveže iseckani peršun (1 supena kašika)
  • Mladi luk (2 komada zajedno sa zelenim percima, sitno iseckana) 
  • 1 jaje
  • Susam
  • Ulje za prženje
  • So i biber po ukusu

Potrebni sastojci za tahini umak:

  • 2 supene kašike tahinija
  • 1 šolja biljnog jogurta
  • Kafena kašikica mlevene ljute paprike (biće vam potrebno dodatno i za dekoraciju)
  • Sveža iseckana nana (1 supena kašika)
  • 1 mladi luk (iseckan)

Postupak pripreme:

Pre pripreme potrebno je potopiti leblebije i ostaviti ih u vodi tokom noći. Zatim ih procedite, ubacite u šerpicu, ulijte novu vodu i stavite na šporet. Ostavite da voda proključa i neka budu na jačoj temperaturi još nekih desetak minuta, a zatim smanjite temperaturu i ostavite da se lagano kuvaju nekih 1½ – 2 sata. Znaćete da su gotove kada omekšaju.

U međuvremenu, dok se leblebije kuvaju, napravite umak tahini – jogurt. Pomešajte zajedno tahini, jogurt, ljutu papriku u prahu i nanu. I to je sve, umak je gotov. Kao dekoraciju pospite od gore iseckani mladi luk, malo ljute paprike u prahu, malo bibera i iseckane nane.

Vraćamo se na leblebije. Pomešajte u činiji leblebije sa belim lukom, iseckanom paprikom, mlevenim začinima, začinskim biljem, mladim lukom, so i biber. Zatim dodajte jaje i dobro sve izmešajte. Ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete strukturu koja je „čvršća“ i odgovarajuća za falafel. Ukoliko vam se učini da je tekstura previše gnjecava, ostavite da odstoji nekih pola sata.

Napravite oblike za falafel, oblikujte svaki rukama i uvaljajte u susam. Mi često preskočimo ovaj korak sa susamom, pošto nikako da privolimo dečurliju da ga jede.

Ugrejte ulje i pržite falafel oko 6 minuta. Nemojte previše okretati falafel u šerpi ili tiganju, dovoljno je da jednom tokom pečenja okrenete.

Mi često falafel pečemo u rerni, jer je tako zdravije i nema zagrevanja ulja, pa vam predlažemo da isprobate i tu varijantu. Poređate ih na papir za pečenje, tako da ne morate da podmazujete pleh.

Sigurni smo da ćete uživati

Prijatno vam žele Kockice

Pročitajte naš članak : Humus – Bliski istok u vašoj kuhinji

 

Izvor: The best-ever WHOLEFOODS COOKBOOK Nicola Graimes

Izvor slika: Yandex

Spread the love
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •