Na našem sajtu možete pronaći dosta recepata u kojima se koriste LEBLEBIJE. One su dobar izvor gvožđa, mangana, magnezijuma, folata, cinka i vitamina E. U ovom receptu predstavićemo vam jednu od varijanti kako možete iskoristiti leblebije i napraviti zdrave „ćuftice“, odnosno FALAFEL.
Pročitajte naš članak: Dajte šansu pljeskavici od leblebija
Potrebni sastojci za falafel:
- 1⅓ šolja sirovih leblebija (mera od 250 ml)
- Beli luk (2 čena iseckana)
- Sveža crvena paprika (1 paprika sitno iseckana)
- Mleveni korijander (1 kafena kašikica)
- Kumin u prahu (1 kafena kašikica)
- Sveža iseckana nana (1 supena kašika)
- Sveže iseckani peršun (1 supena kašika)
- Mladi luk (2 komada zajedno sa zelenim percima, sitno iseckana)
- 1 jaje
- Susam
- Ulje za prženje
- So i biber po ukusu
Potrebni sastojci za tahini umak:
- 2 supene kašike tahinija
- 1 šolja biljnog jogurta
- Kafena kašikica mlevene ljute paprike (biće vam potrebno dodatno i za dekoraciju)
- Sveža iseckana nana (1 supena kašika)
- 1 mladi luk (iseckan)
Postupak pripreme:
Pre pripreme potrebno je potopiti leblebije i ostaviti ih u vodi tokom noći. Zatim ih procedite, ubacite u šerpicu, ulijte novu vodu i stavite na šporet. Ostavite da voda proključa i neka budu na jačoj temperaturi još nekih desetak minuta, a zatim smanjite temperaturu i ostavite da se lagano kuvaju nekih 1½ – 2 sata. Znaćete da su gotove kada omekšaju.
U međuvremenu, dok se leblebije kuvaju, napravite umak tahini – jogurt. Pomešajte zajedno tahini, jogurt, ljutu papriku u prahu i nanu. I to je sve, umak je gotov. Kao dekoraciju pospite od gore iseckani mladi luk, malo ljute paprike u prahu, malo bibera i iseckane nane.
Vraćamo se na leblebije. Pomešajte u činiji leblebije sa belim lukom, iseckanom paprikom, mlevenim začinima, začinskim biljem, mladim lukom, so i biber. Zatim dodajte jaje i dobro sve izmešajte. Ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete strukturu koja je „čvršća“ i odgovarajuća za falafel. Ukoliko vam se učini da je tekstura previše gnjecava, ostavite da odstoji nekih pola sata.
Napravite oblike za falafel, oblikujte svaki rukama i uvaljajte u susam. Mi često preskočimo ovaj korak sa susamom, pošto nikako da privolimo dečurliju da ga jede.
Ugrejte ulje i pržite falafel oko 6 minuta. Nemojte previše okretati falafel u šerpi ili tiganju, dovoljno je da jednom tokom pečenja okrenete.
Mi često falafel pečemo u rerni, jer je tako zdravije i nema zagrevanja ulja, pa vam predlažemo da isprobate i tu varijantu. Poređate ih na papir za pečenje, tako da ne morate da podmazujete pleh.
Sigurni smo da ćete uživati
Prijatno vam žele Kockice
Pročitajte naš članak : Humus – Bliski istok u vašoj kuhinji
Izvor: The best-ever WHOLEFOODS COOKBOOK Nicola Graimes
Izvor slika: Yandex