junetina, meso, ručak, recept, kulinarstvo, kuhinja, kockice života, kockice zivota

Predlažemo da isprobate današnji recept koji u osnovi ima junetinu, a kao prilog je pirinač koji se odlično slaže uz mesom. Za pripremu ručka potrebni su sledeći sastojci:

Namirnice:

  • 500 gr junetine
  • 2 glavice luka
  • Goveđa kocka za supu (1 kom)
  • Brašno (1 kašika)
  • Paradajz (1 kom)
  • Crvena paprika (1 kom)
  • Šargarepa (2 kom)
  • Maslinovo ulje (3 kašike)
  • Paradajz pire (3 kašike)
  • Pirinač (1 šoljica)
  • Malo čilija u prahu
  • So
  • Biber
  • Vegeta
  • Sveži peršun

Isprobajte recept koji smo ranije podelili sa vama: Zapečene ćufte iz rerne

Priprema junetine:

File junetine sitno iseckati. Iseći i glavicu luka, papriku, šargarepu i paradajz. U pripremljenu šerpu staviti ulje i blago propržiti iseckan luk. Kada se luk bude dobro izdinstao u istu šerpu dodati pripremljene ostale sastojke: meso, sitno isečen paradajz, papriku i šargarepu. Kako bi kuvanje bilo još ukusnije, u posebnu šerpu pripremite proključalu vodu i u nju ubaciti goveđu kocku za supu. Zapravo će nam ova supa biti osnova koju ćemo po potrebi dodavati u šerpu gde se dinsta meso. Namerno smo supu odvojili u posebnu šerpu, kako bi dozirano i po malo dodavali tečnost u junetinu.

Junetina se kuva na laganoj vatri, po ukusu je začinite biberom, posolite i dodajte malo čilija. Probajte da li je dovoljno začinjeno, a zatim dodajte brašno. Poželjno je da na samom kraju kuvanja u šerpi ostane sasvim malo tečnosti. Dozvolite da ispari voda i da kuvana junetina ostane u gustom sosu i kompaktna.

Priprema pirinča na pari:

Za pripremu barenog pirinča imamo proveren recept, gde ukoliko se budete pridržavali ove razmere, pirinač će biti rastresit i svako zrno će biti za sebe, bez lepljenja.

U posebnu šerpicu pripremite 2,5 mere šoljice vode, stavite vegetu i ostavite je da provri. Kada baci ključ, šerpicu sklonite sa strane i u nju ubacite 1 meru šoljice pirinča. Pirinač ste prethodno oprali i ostavili u cediljki da se dobro okapa. Ovakva razmera 1 šoljice pirinča i 2,5 iste šoljice vode je sigurno dobitna kombinacija. Šerpu obavezno poklopite i ostavite da pirinač u pari nabubri i odstoji. Smanjite temperaturu ringle na najmanje i šerpicu sa pirinčem povremeno stavite i sklonite sa ringle. Trudite se da puno ne otvarate poklopac, kako bi para ostala u šerpi. Za ovakvu pripremu pirinča trebaće vam oko ½ sata, ali će sigurno uspeti i neće biti lepljiv.

U tanjir servirajte pirinač i prelijte ga pripremljenom junetinom, a od gore stavite svež, iseckan peršun i ručak je gotov.

Posle ručka zasladite se sa starim kolačem: Bakin kolač recept kojem se uvek vraćamo

Kockice života

 

izvor slike: https://www.foodiesfeed.com/

 

Spread the love
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •