Paelja je tradicionalno špansko jelo, gde je u osnovi pirinač. Kao dodaci paelji, obično se stavljaju morski plodovi, piletina, kobasica.
Paelja se ne može zamisliti bez paradajza, maslinovog ulja, paprike, kao prava mediteranska hrana. Onu lepu žutu ili svetlo narandžastu boju daje joj šafran i po tome je prepoznatljiva.
Paelja se tradicionalno služi u tiganju u kome se i kuvala. Obično je to tiganj sa drškama sa strane, a drvene kašike su neizostavni escajg.
Sastojci:
- 1 pileće belo meso
- 500 g škampa
- 500 g pirinča
- 1 l pileće supe
- maslinovo ulje
- 1 crni luk
- 1 čen belog luka
- paprika (žuta i crvena)
- 2 sveža paradajza
- 100 g graška
- so
- biber
- prstohvat šafrana
- lovorov list
Probajte špansku tortilju: Bogat zalogaj urolan u tortilju
Priprema:
U zagrejanom ulju propržite zajedno crni i beli luk. Pripremite pileće meso, isecite ga na komade i stavite da se malo izdinsta.
U šerpi pripremite pileću supu, neka se ugreje, pa u nju dodajte dva očišćena paradajza. Ovo je osnova u koju ćete ubaciti pirinač. Ostavite da se pirinač kuva, po potrebi začinite i dodajte još malo vode. Kuvati na tihoj vatri, pa pred kraj dodajte i ostale sastojke. S obzirom na to da škampima ne treba dugo da se kuvaju, očistite ih i dodajte pri kraju.
Kada je skuvano, sklonite sa vatre i ostavite paelju poklopljenu da se dobro potpari i izgubi tečnost.
Služi se u posudi u kojoj je i kuvana. Savite paelju na sto, malo nacedite limuna i ručak je gotov.
Probajte nešto iz italijanske kuhinje: Italijanska kuhinja i pesto u tanjiru
Prijatno uz Kockice
Izvor slika: Yandex