Danas vas vodimo u Italiju i spremaćemo italijanski omlet – FRITTATU, ali ćemo je poslužiti kao Španci na njihov način, kao špansku tortilju. Pitate se kako?
Ukoliko ste ljubitelji jaja, ovo je odličan način da isprobate novi recept i da jutro otpočnete sa kajganom spremljenom na italijanski način. Osim jaja, bez kojih ovo jelo ne može da se napravi, sve ostale namirnice možete korigovati, dodati ili izbaciti. Mi ćemo vam dati jedan predlog, ali ne ustručavajte se da prilagodite recept vama i vašim ukućanima.
Inače, frittata je pandan francuskom omletu, ali se sprema za više osoba i dodaje se dosta povrća ili mesa, što kod francuskog omleta nije slučaj.
Potrebni sastojci za frittatu:
- Maslinovo ulje (½ kašike)
- Luk (1 komad, iseckan na kolutove)
- Krompir 350 gr (skuvan, iseckan na polovine ili četvrtine ukoliko je veliki krompir)
- Jaja (6 komada)
- Feta sir (1 šolja)
- Paradajz (isečen na kolutove)
- So i biber
- Majčina dušica, bosiljak i origano
Postupak pripreme frittate:
Ugrejati maslinovo ulje u velikom tiganju, a zatim dodati luk i ostaviti nekih 5 minuta, odnosno dok ne dobije zlatkastu boju. Povremeno promešajte luk da ne bi zagoreo.
Dodajte krompir i mešajte ga još nekih 5 minuta, pa rasporedite luk i krompir ravnomerno na dno tiganja.
Povećajte temperaturu na šporetu, a zatim prospite umućena jaja po luku i krompirima. Vodite računa da jaja zahvate celo dno tiganja. Stavite sir odozgo ili ga narendajte. Takođe, možete poređati i kolutove paradajza. Smanjite temperaturu i pecite nekih 5 – 6 minuta, sve dok jaja ne budu pečena i od dole ne dobiju zlatkastu boju.
Ono po čemu se razlikuje frittata od omleta je što se ubacuje u rernu na nekih 3 – 4 minuta, samo da bi se omlet zapekao i od gore.
Služi se topla ili hladna, isečena na kriške kao pica parče.
Napomena: navedena mera je za 2 – 4 porcije.
Ukoliko budete eksperimentisali i pronašli bolju varijantu ovog jela, slobodno nam pišite, mi volimo da isprobavamo nove stvari .
Prijatno uz Kockice
Slike izvor: Yandex
Izvor: The best-ever WHOLEFOODS COOKBOOK Nicola Graimes