Sastojci:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika pečenih mlevenih lešnika
- 1 kašika brašna
- 1 kašika ruma
- 2 rebra rendane čokolade
Fil:
- 1 l mleka
- 6 kašika brašna
- 1 vanil šećer
- 8 kašika pečenih, mlevenih lešnika
- 250 gr margarina
- 200 gr šećera u prahu
- 300 gr čokolade
- 1 kašika ruma
- 200 gr pečeni lešnika za dekoraciju
Priprema kore:
U jednoj posudi mikserom prvo dobro umutiti žumanca i šećer, a u drugoj posudi ulupati belanca. Kada se jaja dobro ulupaju, dodati sneg od belanaca žumancima i šećeru i lagano dodavati ostale sastojke za koru.
Pripremiti tepsiju, obložiti je papirom za pečenje i u nju staviti pripremljenu smesu za foru. Koru treba peći oko 20 minuta na 170 C. Kada se kora ispeče, izvaditi je i ostaviti da se ohladi. Nakon nekog vremena treba koru iseći na pola da se dobiju dve kore.
Priprema fila:
U šerpi pripremiti mleko, brašno i vanil šećer i kuvati na pari dok se ne dobije gustina za fil. Skinuti sa vatre, dodati pripremljene pečene, mlevene lešnike i lagano sjediniti sve u celinu. Ostaviti fil sa strane da se ohladi.
U drugu posudu ulupati margarin sa šećerom u prahu i sjediniti sa ohlađenim filom. U smesu dodati otopljenu čokoladu i rum i sve dobro umutiti i ostaviti da se ohladi.
Na tanjir za serviranje staviti prvu koru, premazati je filom i na njega dodati pečene lešnike. Preko staviti drugu koru i ponovo staviti fil preko koga pospite pečene lešnike. Tortu sa strane prekriti čokoladnim filom i ostaviti je u frižideru da očvrsne i nakon toga spremna je za serviranje.
Pročitajte sledeći recept: Švardcvald torta
Prijatno uz Kockice života
Izvor teksta: http://www.kuhinjica.rs/