Biskvit:
- 7 jaja
- 250 gr šećera
- 1 vanil šećer
- 3 kašike ulja
- 100 gr brašna
- 60 gr kakao
- ½ kesice praška za pecivo
Prvi fil (čokoladni):
- 250 ml slatke pavlake
- 200 gr tamne čokolade za kuvanje
- 350 gr višanja (ocediti ih i sačuvati sok)
Drugi fil:
- 250 ml slatke pavlake
- 2-3 kašike šećera u prahu
- 1 vanil šećer
- 2-3 kašike maraskino likera (može i višnjevača)
Za ukrašavanje:
- 1 šlag
- rendana čokolada
- kandirane trešnje
Priprema:
Kora- belanca odvojite od žumanaca, pa ih umutite u čvrst sneg postepeno dodajući 150 gr šećera. U drugu posudu umutite i žumanca sa preostalih 100 gr šećera i vanil šećerom, a kada se dobro umute postepeno dodajte kašiku po kašiku ulja, uz stalno mešanje.
U odvojenoj posudi stavite brašno, kakao i prašak za pecivo, pa postepeno dodajte masu od žumanaca da postane jako gusto. Na kraju dodati ulupana belanca i lagano mešati varjačom.
Napravljeno testo staviti u modlu za pečenje, prečnika 26 cm i ubaciti u već zagrejanu rernu na 180 stepeni. Koru peći oko 40 minuta.
Kada je kora gotova, ostaviti je da se ohladi i preseći je da se dobiju 3 kore.
I fil – u šerpu staviti slatku pavlaku i u nju rastopiti čokoladu, ostaviti da se ohladi, pa je posle čvrsto umutiti (kao običan šlag)
II fil – ulupati slatku pavlaku, dodati liker, vanil šećer i šećer u prahu, nastaviti da se muti još malo
U tacnu za tortu staviti prvo koru, natopiti je sokom od višanja koji ste sačuvali, staviti višnje i preko njih prvi fil. Onda staviti drugu koru, natopiti je sokom od višanja, premazati tortu drugim filom i na kraju dodati treću koru.
Tortu ostaviti u frižider da se dobro stegne, pa preko nje dodati ulupan šlag i ukrasiti je rendanom čokoladom i kandiranim višnjama.
PROČITAJTE SLEDEĆI RECEPT: Brownies sa musom od sira i malinama
Prijatno uz Kockice života
Izvor teksta i slike: recepti.com, ofenliebe-blog.de